Apa Maknanya Ketika Syarikat Menurunkan Volume?

Perniagaan kecil anda akan mengalami puncak dan lembah dari segi jumlah penjualan. Membangunkan mata yang arif untuk membezakan antara penurunan kelantangan yang perlu anda fikirkan berbanding yang hanya sementara adalah mustahak. Walaupun kecerdasan ini tetap menjadi seni seperti sains, anda dapat menyedari keadaan yang perlu diperhatikan ketika anda memantau penurunan jumlah penjualan.

Penurunan Berkaitan Acara

Sekiranya anda melihat penurunan jumlah jualan perniagaan anda secara tiba-tiba, cari acara yang boleh menyebabkan penurunan tersebut. Contohnya termasuk ahli pasukan jualan yang mengalami kesukaran peribadi yang mempengaruhi pekerjaannya dan kehilangan pelanggan. Juga, peristiwa yang mengganggu di wilayah jurujual, seperti bencana alam, mungkin menyebabkan penurunan. Kerana bulan yang sangat tertekan juga boleh menyebabkan jumlah penjualan menurun, penting untuk memantau tahap tekanan di pejabat penjualan anda. Bandingkan juga tempoh masa di mana penurunan berlaku dengan masa yang sama pada tahun sebelumnya; syarikat anda mungkin mengalami turun naik jualan bermusim.

Penurunan Kronik

Sekiranya anda melihat penurunan jumlah penjualan yang berterusan selama seperempat, masalahnya memerlukan perhatian segera. Sekiranya anda tidak dapat menggantikan kehilangan pelanggan utama, segera bergerak untuk melakukannya. Anda juga mungkin mempunyai persaingan yang anda tidak sedar; seseorang mungkin menurunkan harga anda atau menawarkan perkhidmatan yang lebih baik. Kemungkinan lain ialah produk anda sudah usang. Pasaran mungkin merangkumi versi produk anda yang bersaing yang mempunyai ciri yang lebih baik atau menawarkan nilai yang lebih baik. Jangan mengabaikan masalah sikap. Sekiranya tenaga penjualan anda menjadi sinis atau tidak puas hati, perniagaan anda mungkin mempunyai masalah personel. Duduk dalam panggilan jualan dan periksa sama ada anda menjumpai orientasi perkhidmatan atau tidak dengan kakitangan anda. Bertemu dengan pasukan penjualan anda dapat membantu anda mencari cara untuk menguatkan semula prospek peningkatan penjualan.

Masa Pengukuran

Pengukuran jumlah penjualan harus dilakukan pada masa yang sama setiap bulan atau suku tahun. Jika tidak, anda boleh membandingkan waktu jualan puncak dengan waktu penjualan yang perlahan yang berlaku secara berkala. Anda dapat mengukur penjualan hanya setelah penutupan suku tahun, atau jumlah jualan pada hari kedua atau ketiga setiap bulan untuk bulan sebelumnya. Strategi itu memberi masa kepada jurujual untuk menyelesaikan dokumen mengenai transaksi tertutup.

Masa Respons Pasaran

Apabila anda melihat penurunan jumlah, ingatlah bahawa situasi yang mempengaruhi penurunan mungkin berlaku sebelum tempoh yang anda ukur. Butuh masa untuk angka penjualan untuk menggambarkan perubahan pasaran. Dengan cara yang sama, usaha anda untuk mengatasi penurunan volume mungkin memerlukan satu suku penuh untuk muncul dalam jumlah penjualan.