Berpasangan Jauh dengan iPad

IPad mewakili cara mudah alih baru untuk menggunakan komputer, tetapi memerlukan sedikit usaha untuk digunakan sebagai peranti penyimpanan atau tablet penulisan. Dengan menggunakan Bluetooth, anda dapat memasangkan iPad dari jarak jauh dengan peranti seperti papan kekunci dan alat dengar untuk menaip dengan lebih selesa atau menggunakan fon kepala bebas tangan untuk mendengarkan muzik. Namun, untuk menyegerakkan iPad dengan iTunes anda pada Mac, anda perlu menggunakan kaedah USB atau mengaktifkan penyegerakan tanpa wayar melalui iTunes.

Bluetooth

"Bluetooth" merujuk kepada teknologi penyulitan tanpa wayar yang dimaksudkan untuk komunikasi jarak dekat. Bluetooth dikembangkan untuk membolehkan peranti berdekatan satu sama lain bertukar data melalui saluran yang disulitkan. Teknologi ini terutamanya dirancang untuk berfungsi dengan peranti genggam seperti tablet, komputer riba dan telefon pintar kerana kuasa dan kos pemprosesannya yang rendah. Ini membolehkannya mengendalikan sambungan data, suara dan percetakan untuk mengirim perintah dan dokumen antara peranti.

Bluetooth dan Berpasangan

Kekuatan utama Bluetooth adalah mekanisme "berpasangan". Apabila dua peranti Bluetooth bersambung, mereka "berpasangan" satu sama lain. Untuk memasangkannya, peranti harus berkongsi kunci atau kod keselamatan. Ini memastikan bahawa sambungan tetap aman di antara kedua-dua peranti, dan juga memastikan bahawa beberapa peranti tidak dapat berpasangan lebih dari satu kali. Tetapan berpasangan akan diingat, jadi jika peranti bergerak di luar jangkauan dan kemudian menyambung semula, mereka secara automatik akan mewujudkan semula sambungan Bluetooth.

Pemasangan Jauh IPad dengan Periferal

IPad menggunakan Bluetooth untuk memasangkan dan menyambung dengan sejumlah peranti. Terutama, dua peranti yang dipasangkan oleh iPad adalah papan kekunci dan fon kepala / set kepala. Untuk berpasangan dengan headset, iPad biasanya akan menerima kod keselamatan dari headset yang mesti anda masukkan untuk mengesahkan peranti. Sekiranya papan kekunci Bluetooth tanpa wayar, iPad akan meminta anda mengetik kunci keselamatan yang dihasilkan. Dalam kedua-dua kes, apabila dipasangkan, peranti akan berfungsi dengan jauh dari iPad selama berada dalam jangkauan.

Memasangkan iPad dengan Mac

Walaupun komputer Mac (Mac Pro, iMac, MacBook Pro) mempunyai Bluetooth dan secara teknis dapat dipasangkan dengan Mac, tidak ada fungsi silang pada iOS 6. Untuk menyegerakkan data antara iPad dan Mac, anda masih perlu sambungkan iPad ke Mac melalui USB dan uruskan iPad melalui iTunes, atau izinkan penyegerakan tanpa wayar melalui iTunes sehingga iPad akan dikemas kini secara automatik apabila perubahan dibuat.