Apa itu Pertubuhan Borong?

Syarikat borong memainkan peranan penting dalam industri runcit. Mereka menyediakan penjual runcit dengan produk yang dibeli dan dijual kepada orang ramai. Menurut Biro Banci Amerika Syarikat, sebuah syarikat borong adalah syarikat yang membeli produk, dan bukannya mengeluarkannya. Produk-produk ini kemudian ditandakan dan dijual kepada pelanggan atau pelanggan syarikat.

Operasi

Syarikat borong berusaha sedaya upaya untuk membeli produk dalam jumlah yang banyak dengan harga serendah mungkin. Harga beli mestilah jauh di bawah nilai runcit agar perniagaan borong dapat menguntungkan. Syarikat borong menjual produknya ke kedai runcit, tetapi mereka juga boleh menjual produk tersebut ke tempat pemborong lain atau kepada syarikat industri yang menggunakan produk tersebut untuk tujuan pengeluaran.

Barang dan Perkhidmatan

Barang dan perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat borong berbeza-beza bergantung pada perdagangan atau industri tertentu yang mereka memenuhi. Syarikat borong yang menjual kepada pelanggan industri pada amnya akan membeli dan menjual bahan mentah asas yang diperlukan dalam proses pembuatan. Sebagai contoh, pemborong yang menjual kepada pengeluar kenderaan menjual barang seperti cat automatik atau kaca yang diperlukan untuk tingkap. Julat barang yang ditawarkan oleh syarikat borong juga berbeza-beza. Sebilangan syarikat hanya akan menjual satu jenis produk, atau sebilangan besar jenis produk kepada pelanggan mereka. Tidak seperti runcit, di mana kesejahteraan ekonomi sering kali dikaitkan dengan pelbagai, syarikat borong berkembang apabila mereka berjaya memperoleh sebilangan kecil jenis produk dengan harga serendah mungkin dan menawarkannya untuk harga yang besar.

Pertubuhan

Terdapat dua jenis asas organisasi perdagangan borong. Yang pertama adalah pemborong pedagang, yang mengambil hak atas produk yang ingin mereka beli dan jual. Pemborong peniaga menawarkan dua jenis produk asas: barang tahan lama dan tidak tahan lama. Barang tahan lama adalah barang yang mempunyai jangka hayat tiga tahun atau lebih, sementara barang tidak tahan lama merangkumi barang tahan lama, seperti bahan makanan, dan barang lain yang biasanya tidak bertahan melebihi tiga tahun. Jenis organisasi yang kedua adalah peniaga elektronik borong. Pedagang ini berfungsi sebagai orang tengah, mendapatkan produk untuk peruncit atau pelanggan lain dengan bayaran.

Tinjauan Kerjaya

Prospek kerjaya untuk bidang perdagangan borong nampak stabil, tetapi dicirikan oleh pertumbuhan yang perlahan. Menurut Biro Statistik Tenaga Kerja, jumlah pekerjaan di bidang perdagangan borong hanya akan meningkat sekitar 4 persen dalam tempoh dari 2008 hingga 2018. Pertumbuhan ini adalah untuk pekerjaan upah dan gaji, tetapi juga memberikan beberapa petunjuk terhad peluang untuk pemilik perniagaan juga. Pemilik perniagaan kecil yang ingin menceburkan diri dalam industri borong harus mempertimbangkan hakikat bahawa persaingan dan peluang terhad sudah ada dalam bidang ini.