Cara Menubuhkan Perniagaan Perkahwinan

Pada tahun 2009 terdapat lebih daripada 2 juta perkahwinan. Kos purata untuk setiap perkahwinan adalah $ 30,000, yang bermaksud perkahwinan adalah pasaran $ 72 bilion, menurut Persatuan Pengantin Amerika. Menubuhkan perniagaan perkahwinan memberi anda peluang untuk mendapatkan sepotong kek itu. Perkahwinan adalah majlis yang menggembirakan. Sekiranya anda suka menolong orang, memerhatikan secara terperinci, sikap tenang di bawah tekanan dan kemampuan organisasi, perniagaan perkahwinan mungkin sesuai untuk anda.

1

Tulis semua jenis perkhidmatan dan produk perkahwinan yang menarik bagi anda. Contohnya: kedai bunga perkahwinan, perancang, penghias, pemilik kedai pengantin, pengangkutan dan katering adalah beberapa jenis perniagaan perkahwinan. Nilaikan pelbagai jenis berdasarkan pengalaman, kemahiran, wang tunai untuk dilaburkan dan persaingan anda. Pilih perniagaan yang menawarkan peluang tertinggi untuk berjaya.

2

Senaraikan semua perbelanjaan perniagaan yang diperlukan untuk membuka perniagaan. Sekiranya anda mendirikan kedai pengantin, anda memerlukan ruang runcit, jadi sewa bulan pertama dan terakhir ditambah wang jaminan diperlukan, serta utiliti dan telefon. Contoh pakaian mesti dipesan serta aksesori, seperti tudung, kasut, pakaian dalam. Gaun itu sendiri biasanya dibayar oleh pengantin perempuan ketika dia memesan, atau sekurang-kurangnya deposit 50 persen diperoleh. Jumlah perbelanjaan adalah jumlah yang perlu anda laburkan untuk memulakan.

3

Kembangkan anggaran untuk tahun pertama operasi mengikut bulan. Termasuk perbelanjaan gaji, pengiklanan, inventori pembelian, sewa dan utiliti serta perbelanjaan lain yang berkaitan dengan perniagaan tertentu. Seorang penjual bunga perkahwinan harus memasukkan perbelanjaan van untuk menghantar bunga ke laman perkahwinan sementara perancang perkahwinan mungkin tidak. Seorang pembuat roti memerlukan trak sejuk untuk memastikan kek sejuk sehingga penghantaran.

4

Dapatkan lesen yang berkaitan. Sekiranya anda menjual semula produk, seperti jemputan atau nikmat perkahwinan, kemungkinan besar anda memerlukan lesen hak istimewa penjualan dan juga lesen perniagaan. Negeri, bandar dan daerah mungkin memerlukan lesen yang berasingan. Hubungi Pusat Pengembangan Perniagaan Kecil di kawasan anda untuk mengetahui apa yang perlu atau dewan perdagangan bandar anda. SBDC dibiayai oleh Persatuan Perniagaan Kecil Kerajaan Persekutuan dan kolej komuniti tempatan.

5

Cari vendor yang memberikan harga terbaik untuk inventori. Sertakan caj penghantaran dan keperluan pembelian minimum dalam kriteria pilihan anda. Sediakan akaun dengan vendor.

6

Reka bahan promosi termasuk kad nama, alat tulis, brosur dan laman web. Anda mungkin berfikir bahawa anda tidak memerlukan laman web kerana pelanggan anda akan tempatan. Walau bagaimanapun, anda akan kehilangan bahagian pasaran yang berpotensi. Umur purata pengantin perempuan pertama di AS ialah 26 tahun dan bagi pengantin lelaki berusia 28 tahun. Mereka membesar dengan Internet. ZDNet menjelaskan bahawa 80 peratus daripada kumpulan umur tersebut dalam talian untuk mencari produk dan 69 peratus dalam talian untuk membuat pembelian.

7

Pasarkan perniagaan perkahwinan anda melalui mulut ke mulut, laman web dan iklan anda. Hubungi gereja dan rumah ibadat di kawasan ini untuk memberitahu penyelaras perkahwinan mereka bahawa anda ada. Hubungi perniagaan perkahwinan lain yang tidak bersaing dengan anda untuk menyediakan perkhidmatan rujukan. Pengantin perempuan mungkin meminta cadangan pemilik kedai pengantin untuk penjual bunga atau penjual roti.