Apakah Kesan Kedudukan Produk Terhadap Pengguna?

Anda boleh menggunakan kedudukan produk untuk mempengaruhi pendapat pengguna mengenai produk atau jenama anda. Imej mental pengguna yang dihasilkan memberi kesan terhadap keputusan pembelian. Kedudukan produk anda harus sesuai dengan ciri-ciri produk dan persembahannya di pasaran agar berkesan. Sekiranya inisiatif penentuan kedudukan dan pemasaran produk anda tidak saling menyokong, anda mungkin mengelirukan pelanggan anda dan kehilangan penjualan.

Kebaikan

Bahagian penting dari kedudukan produk adalah mengaitkan produk dengan faedah khusus yang menarik minat anggota pasaran sasaran anda. Apabila pengguna yakin produk anda memberikan faedah ini, mereka cenderung membeli produk tersebut. Untuk kedudukan produk yang berkesan, pelanggan harus memperoleh faedah yang dijanjikan setelah dia membeli produk tersebut.

Contohnya, anda boleh mempromosikan minuman sebagai menyegarkan dan menunjukkan orang meminum produk anda setelah bekerja keras. Sekiranya promosi anda meyakinkan, pengguna akan membeli produk anda dan meminumnya setelah mereka menyelesaikan tugas yang sukar. Sekiranya pelanggan mendapati bahawa produk anda sebenarnya menyegarkan, kedudukan anda akan berkesan.

ciri-ciri

Anda boleh meletakkan produk anda sebagai menggabungkan ciri-ciri tertentu yang menjadikannya sesuai untuk pasaran sasaran anda. Contohnya, anda mungkin merancang produk yang kelihatan dan kasar, seperti power drill. Sekiranya anda mempromosikannya untuk ketahanan, anda meletakkannya sebagai produk yang akan bertahan lama. Pengguna yang mencari produk sedemikian akan membayar premium. Kedudukan berkesan seperti itu menggunakan ciri produk untuk memenuhi keperluan pelanggan sasaran pasaran.

Pengguna

Pengguna suka membeli produk yang mereka gemari. Anda boleh meletakkan produk anda sebagai jenis yang digunakan oleh kumpulan pengguna tertentu. Kedudukan seperti ini mendorong ahli kumpulan itu membeli produk, tetapi tidak menggalakkan kumpulan lain. Anda boleh mengatasi masalah ini dengan menawarkan beberapa rangkaian produk kepada kumpulan yang berbeza, seperti model kereta, untuk orang dewasa muda, keluarga dan warga emas.

Kejadian dan Lokasi

Mempromosikan produk anda dengan menunjukkan bahawa ia digunakan pada majlis-majlis tertentu atau pada jenis lokasi tertentu meletakkan produk anda dengan berkesan. Acara biasa adalah situasi seperti ketika sarapan atau ketika memandu. Lokasi mungkin termasuk restoran atau di luar rumah, di taman. Apabila pengguna mendapati diri mereka berada dalam situasi atau lokasi seperti itu, mereka teringatkan produk anda dan mungkin memutuskan untuk membelinya. Anda harus memastikan bahawa majlis atau lokasi sering muncul.

Pembezaan

Anda boleh menggunakan kedudukan produk untuk membezakan produk anda daripada pesaing dengan meyakinkan pengguna bahawa terdapat perbezaan penting dalam apa yang anda tawarkan. Contohnya, alat yang digunakan lelaki dalam jeda iklan dan lelaki itu menyelesaikan pekerjaan menggunakan salah satu alat syarikat anda. Strategi ini dapat merangkum banyak kelebihan produk anda dalam satu pendekatan dan dapat meyakinkan pengguna yang menggunakan produk lain untuk mencuba produk anda.