Apa Masalah Yang Terdapat Dengan Mesin Faks?

Dengan syarikat yang menjalankan lebih banyak perniagaan melalui e-mel, mesin faks telah menjadi peninggalan di pejabat. Digunakan untuk memudahkan proses menghantar sehelai kertas (atau beberapa keping) dari satu tempat ke tempat lain, mesin berfungsi menggunakan talian telefon dan elektrik. Walaupun mesin faks mungkin dilengkapi dengan langkah-langkah keselamatan seperti kod log masuk, melumpuhkan cetakan resit dan keupayaan untuk mematikan penyimpanan rekod, ciri-ciri ini tidak standard, terutama pada mesin yang lama atau tidak mahal.

Elektrik

Sama seperti lampu bangunan pejabat, kawalan iklim dan komputer, mesin faks mengalami gangguan bekalan elektrik yang sama. Sama ada pejabat anda mengalami gangguan bekalan elektrik, kecemasan atau pekerja penyelenggaraan yang memotong talian elektrik, mesin faks anda berpotensi untuk keluar pada bila-bila masa, walaupun semasa menghantar atau menerima faks. Bergantung pada mesin anda, maklumat yang masuk mungkin tidak disimpan. Bersama dengan elektrik, mesin faks juga menghadapi masalah telefon, kerana ia berfungsi melalui talian telefon. Sekiranya mesin faks penerima anda adalah dwi faks dan talian telefon dan seseorang yang berada di lokasi mengambil telefon di tengah faks anda masuk, isyaratnya boleh rosak dan hilang. Sekiranya anda berada di tengah-tengah menerima faks yang besar, ini akhirnya dapat mengikat talian telefon anda, membuat pemanggil kecewa.

Privasi

Syarikat yang menjalankan hal-hal yang selamat dan peribadi seperti perceraian, pelaburan, harta tanah dan pemeriksaan latar belakang jenayah menghadapi risiko mesin faks mereka menumpahkan butiran penting mereka. Mesin faks menghadirkan masalah privasi dengan beberapa cara. Pertama, dari sisi faks, setelah mesin memasukkan dokumen untuk difaks, ia mengeluarkan resit yang biasanya mempunyai versi ringkas dari halaman pertama di atasnya. Resit ini mungkin tinggal di dulang keluaran faks sehingga seseorang menyedarinya. Juga pada akhir faks, mesin faks menyimpan rekod faks sebelumnya, yang mungkin difaks ulang atau dicetak oleh sesiapa sahaja yang tahu cara mengendalikan mesin. Faks juga menimbulkan masalah pada penerima. Kecuali orang yang melakukan faks memberi tahu penerima faks masuk, penerima mungkin tidak tahu memeriksa mesin,meninggalkan dokumen untuk ditemui oleh sesiapa sahaja di dalam syarikat atau hanya berjalan kaki.

Kertas terbuang

Menurut Majlis Udara Bersih, perniagaan menggunakan 2.1 juta tan kertas setiap tahun, yang menambah hingga 175 paun untuk setiap orang di negara ini. Masalah dengan mesin faks ialah mereka menggunakan sumber kertas dua kali ganda. Mesin faks standard menghendaki anda mencetak sesuatu, kemudian menjalankannya melalui mesin, yang membunyikan mesin faks di hujung yang lain dan mencetak dokumen anda di luar sana.