Bagaimana Membandingkan Petikan Insurans Hayat Pelbagai Jangka Masa

Insurans nyawa dirancang untuk menyediakan untuk orang yang anda sayangi sekiranya anda meninggal dunia. Insurans hayat berjangka umumnya lebih murah daripada insurans seumur hidup, tetapi hanya akan membayar faedah kematian sekiranya anda mati dalam jangka masa polisi. Polisi jangka hayat berbeza dalam premium, liputan, jangka masa dan kebaharuan.

1

Tentukan berapa lama anda memerlukan insurans hayat berjangka. Sekiranya anak terakhir anda akan tamat dengan kuliah dalam lima tahun, dan anda dan pasangan anda sudah cukup simpanan untuk bersara, anda mungkin hanya memerlukan lima tahun insurans hayat jangka panjang. Namun, jika anda berusia 20-an dan mempunyai bayi yang baru lahir dan berusia 2 tahun, dan anda adalah sumber pendapatan utama keluarga anda, anda mungkin memerlukan jangka masa yang lebih lama.

2

Tentukan berapa banyak liputan yang anda perlukan. Sebagai contoh, sekiranya gadai janji adalah satu-satunya perbelanjaan besar yang akan ditanggung oleh keluarga anda, pertimbangkan polisi dengan faedah kematian yang cukup besar untuk menampung gadai janji.

3

Bandingkan sama ada polisi dapat diperbaharui tanpa ujian perubatan, setelah polisi asal tamat. Ini penting jika anda jatuh sakit dan sebaliknya tidak boleh diinsuranskan.

4

Bandingkan sama ada premium tetap atau akan meningkat seiring bertambahnya usia. Sekiranya anda merancang untuk mengekalkan polisi untuk jangka masa panjang, mencari polisi yang akan mengekalkan premium rendah adalah penting.

5

Bandingkan kos polisi yang berbeza. Tentukan polisi mana yang memenuhi keperluan anda dari segi liputan dan jangka masa untuk harga terendah.