Bagaimana Wi-Fi Berfungsi Tanpa Router?

Piawaian Wi-Fi mengikuti cadangan yang diterbitkan oleh Institut Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik. Sejak awal, IEEE membuat syarat bahawa rangkaian Wi-Fi dapat berfungsi tanpa router atau suis. Konfigurasi yang merangkumi perkakasan rangkaian dipanggil mod infrastruktur. Rangkaian Wi-Fi yang beroperasi tanpa penghala berfungsi dalam mod "ad hoc".

Batasan

Rangkaian ad hoc tidak memberikan akses ke Internet. Ini mewujudkan rangkaian kawasan setempat antara peranti berkemampuan Wi-Fi dalam jarak satu sama lain. Kedua-dua komputer - dalam kes ini, biasanya komputer riba - mempunyai pemancar dan penerima tanpa wayar yang diprogramkan untuk mengikuti konvensi piawaian IEEE 802.11 untuk membentuk sambungan. Semua komputer mengikuti prosedur rangkaian yang sama, dan oleh itu komputer yang dapat mengirim dan menerima isyarat ke dan dari penghala dapat sama-sama menukar mesej dengan peranti wayarles lain dalam jangkauan.

Rangkaian Lanjutan

Rangkaian ad hoc memberikan keupayaan yang lebih besar daripada kemampuan untuk dihubungi oleh komputer. Komputer A dapat mengesan kehadiran komputer B ke utara, komputer C di selatan dan komputer D di sebelah timur. Komputer C dan D mungkin berada dalam jarak antara satu sama lain dan juga dengan komputer A, jadi Komputer A dapat menghubungi komputer B, C dan D; komputer B dapat menghubungi komputer A dan D secara langsung dan komputer D dapat menyambung ke komputer A dan C. Dalam rangkaian ad hoc, komputer B dapat menghubungi komputer C dan D walaupun berada di luar jangkauan. Kenalannya dapat dilalui melalui komputer A. Oleh itu, dalam rangkaian ad hoc, komputer dapat merutekan sambungan melalui komputer lain. Ini mewujudkan keupayaan untuk mengaitkan komputer dari jarak jauh. Selagi ada komputer yang dilengkapi Wi-Fi dalam jarak had luar rangkaian semasa,rangkaian ad hoc dapat terus berkembang. Sambungan boleh melalui beberapa komputer untuk sampai ke destinasi mereka.

Rangkaian Mesh

Rangkaian ad hoc membentuk topologi yang disebut rangkaian jaringan. Setiap komputer dapat menghubungi semua komputer lain dalam jejak isyarat mereka. Setiap komputer tersebut mempunyai jejak isyarat yang bertindih dengan jarak komputer pertama, sehingga mungkin juga dapat langsung menghubungi banyak komputer yang dapat dicapai oleh komputer pertama. Oleh itu, banyak jalan digandakan. Ini menimbulkan kelebihan dengan banyak jalan alternatif yang berjalan di setiap rangkaian. Kebiasaannya, redundansi dilihat sebagai boros dan tidak diingini. Walau bagaimanapun, dalam rangkaian jejaring ini digandakan. Setiap nod dalam rangkaian dimiliki secara individu dan dapat bergerak atau dimatikan pada bila-bila masa. Rangkaian Mesh menukar sambungan ke jalan alternatif untuk mengimbangi ketiadaan satu nod secara tiba-tiba.

Sediakan

Kecuali fungsi rangkaian komputer riba telah diatur secara khusus untuk mengecualikan rangkaian ad hoc, penyesuai rangkaian akan, dari semasa ke semasa, memberitahu anda tentang komputer lain yang berdekatan dan bertanya sama ada anda ingin berkongsi media dengan mereka. Ini adalah bentuk rangkaian ad hoc. Rangkaian ad hoc tertentu dapat dibentuk menggunakan fungsi standard wizard "Siapkan sambungan atau rangkaian" dari Pusat Jaringan dan Perkongsian.