Surat Susulan untuk Permintaan Pembiayaan

Sama ada anda memohon pinjaman perniagaan kecil, geran atau peluang dana lain, surat susulan tepat pada masanya yang tepat dapat menunjukkan inisiatif dan memberi peluang kepada perniagaan kecil anda untuk mengulangi kekuatannya. Dengan sedikit usaha, ini dapat meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan dana untuk perniagaan kecil anda. Namun, korespondensi tindak lanjut yang buruk dapat muncul sebagai memaksa atau putus asa dan melukai peluang anda untuk mendapatkan dana. Dengan mengekalkan profesionalisme dan menekankan aset perniagaan baru, anda boleh menulis surat susulan praktikal.

1

Hubungi organisasi pembiayaan untuk mengesahkan penerimaan bahan permohonan anda jika anda menghantarnya melalui surat fizikal atau elektronik. Tanyakan kapan organisasi itu akan menutup proses permohonannya, dan tentukan nama dan gelaran orang yang memilih penerima dana. Sekiranya anda mengemukakan permohonan secara langsung, elakkan panggilan telefon dengan mendapatkan maklumat ini semasa penghantaran anda.

2

Tunggu dua minggu setelah menghantar permintaan awal anda sebelum mengirim surat susulan anda. Surat anda harus ditulis di kepala surat dan menyertakan maklumat hubungan anda, yang berpusat di tajuk. Biarkan garis kosong, kemudian sertakan nama dan maklumat hubungan penerima, sejajar ke kiri. Tinggalkan baris kosong yang lain dan tulis tarikhnya.

3

Mulakan baris seterusnya dengan ucapan profesional yang merangkumi nama dan tajuk penerima. Contohnya: "Cik Denise Stevenson, Pengarah Pinjaman Bank Amerika." Tanda selawat ini dengan tanda titik dua, kemudian langkau baris lain.

4

Mulakan isi surat dengan mengucapkan terima kasih kepada penerima kerana mempertimbangkan permintaan dana anda. Contohnya: "Terima kasih kerana berkesempatan untuk mempelajari lebih lanjut mengenai bahagian pinjaman bank anda dan untuk masa dan pertimbangan anda mengenai permintaan saya." Semua perenggan harus diselaraskan ke kiri dengan satu baris yang memisahkan masing-masing.

5

Nyatakan permintaan awal anda. Contohnya: "Saya baru-baru ini menyerahkan pinjaman perniagaan kecil untuk bar dan panggangan di Main Street." Sekiranya anda menerima polisi atau nombor kes semasa anda mengemukakan cadangan awal anda, sertakannya untuk kemudahan penerima.

6

Nyatakan semula kekuatan permintaan awal anda dengan ringkas. Sekiranya sesuai, gunakan titik peluru untuk menyampaikan perkara penting secara ringkas. Sertakan perkembangan atau pencapaian yang relevan yang berlaku sejak permintaan awal anda. Contohnya: "Sejak surat-menyurat awal saya, saya telah memperoleh data pemasaran yang lebih baik mengenai bar dan grill di Main Street."

7

Akhiri dengan menanyakan langkah-langkah seterusnya dalam proses permohonan. Contohnya: "Saya sangat gembira mendengar keputusan anda mengenai peluang yang menjanjikan ini. Bilakah pemohon akan diberitahu tentang ketetapan anda?"

8

Tutup surat anda dengan "Hormat," dan tandakan nama anda dengan dakwat di sudut kiri bawah, jika anda menggunakan surat fizikal. Surat-menyurat e-mel juga boleh diterima, namun, ia harus sama profesional.