Margin Kasar Peruncitan Sihat

Lebih besar tidak semestinya lebih baik ketika datang ke margin kasar perniagaan runcit. Strategi syarikat jangka panjang yang merangkumi potensi pertumbuhan mungkin mendapat keuntungan dari margin rendah awal pada barang. Peruncit bebas harus melihat bukan hanya angka pendapatan kasar mereka tetapi margin mereka untuk membuat keputusan strategik mengenai harga dan pilihan inventori.

Definisi Margin Kasar

Margin kasar adalah wang yang anda hasilkan untuk produk. Hitung margin kasar dengan membahagikan keuntungan kasar dengan jumlah hasil. Produk yang dijual dengan harga $ 100 yang berharga $ 45 untuk menghasilkan keuntungan $ 55. Lima puluh lima dibahagi dengan 100 pendapatan sama dengan margin 55 peratus. Margin adalah alat yang berkesan untuk menentukan jumlah penjualan yang diperlukan untuk menjalankan perniagaan yang menguntungkan. Sekiranya kos operasi tetap anda adalah $ 55,000 dalam jangka masa tiga bulan, anda perlu menjual 1,000 unit pada masa itu sebelum anda mula menjana wang.

Ciri-ciri Margin yang Sihat

Apa yang membuat margin kasar runcit yang sihat adalah untuk dibahaskan. Semasa menganalisis nilai stok runcit, majalah Forbes menyatakan bahawa margin yang besar umumnya baik; pada nilai muka penjualan satu bilion dolar di Tiffany's bernilai lebih dari satu bilion penjualan di Costco, kerana margin peruncit masing-masing adalah 55.4 persen dan 12.2 persen. Walau bagaimanapun, jika margin kasar sudah besar, tidak mungkin ia meningkat. Oleh itu, pendapatan bagi perniagaan tersebut adalah statik. Peruncit dengan margin keuntungan yang lebih kecil dapat merancang pertumbuhan jangka panjang menggunakan kenaikan harga tambahan yang akan membawa lebih banyak wang tanpa menghantar pembeli pergi.

Mengapa Peruncit Perlu Memantau Margin

Pendapatan mungkin mencukupi untuk menampung perbelanjaan operasi dan menyimpan wang di bank. Walau bagaimanapun, pergeseran dalam tingkah laku pengguna boleh menyebabkan peningkatan penjualan item dengan margin rendah. Sekiranya perniagaan anda menjana pendapatan $ 50,000 setiap bulan tetapi semakin banyak jumlahnya berasal dari produk margin rendah, keuntungan yang lebih rendah dari masa ke masa akan terhasil. Oleh kerana inventori mesti diisi semula, anda akan membelanjakan lebih banyak wang untuk stok produk yang membawa lebih sedikit wang tunai. Memerhatikan trend ini dengan menjejaki bukan sahaja hasil penjualan secara keseluruhan tetapi penjualan mengikut kategori margin membolehkan masa yang cukup untuk merancang tempoh penurunan pendapatan. Mencari pembekal alternatif, menyesuaikan harga dan mengurangkan kos operasi adalah mungkin.

Petua untuk Mencegah Hakisan Margin

Hakisan adalah penurunan ke arah margin produk yang semakin sempit. Mengikuti hubungan dan harga penjual adalah kunci untuk mencegah hakisan. Mengurangkan harga agar setanding dengan pesaing tidak dianjurkan jika harganya tidak berkekalan dan pelanggan bertambah mengharapkannya. Anda mesti dapat bersaing dan mengekalkan kos yang rendah pada masa yang sama. Merundingkan kontrak kos rendah dengan pembekal dan menyediakan gabungan perkhidmatan dan produk berkualiti yang memberi anda kelebihan daya saing menjadikan margin tetap sihat.