Bagaimana Mencari Kerja Temp dalam Perniagaan Muzik

Ketika gaya jatuh dari popularitas dan penjualan album merosot, beberapa pemuzik mungkin terpaksa mencari pekerjaan sementara untuk meletakkan makanan di atas meja. Tetapi mencari pekerjaan yang tidak mengikut jalan kerjaya anda mungkin sukar. Untuk mencari pekerjaan temp dalam perniagaan muzik, anda harus membuat rangkaian, menggunakan kemahiran anda dalam situasi baru dan mempelbagaikan.

1

Rangkaian dan bercakap dengan orang yang anda kenali dalam perniagaan. Orang ramai meninggalkan kumpulan muzik dan banyak bergerak dalam perniagaan muzik; kumpulan yang baru anda buka mungkin kehilangan gitaris sebulan dari sekarang, jadi terus berkomunikasi dengan mereka boleh menyebabkan pertunjukan masa depan.

2

Iklankan dan periksa iklan terperingkat. Buat kad nama, pasangkan risalah dan hantar di forum dan laman rangkaian sosial. Tidak ada yang tahu bahawa anda boleh mengisi sebagai pemain bas untuk kumpulan lobi lapangan terbang, misalnya, jika anda tidak meletakkan diri anda di luar sana. Banyak perniagaan promosi muzik mempunyai kedudukan sementara bagi orang untuk memberikan brosur untuk pertunjukan tertentu. Tempat sering mengupah orang untuk kerja sementara yang membantu menyelaraskan persembahan.

3

Mempelbagaikan. Gunakan kemahiran yang anda perolehi sepanjang perjalanan. Anda mungkin telah menghabiskan sepanjang karier anda untuk menjelajah negara sebagai penyanyi di kumpulan rock, misalnya, tetapi pada masa itu, kemungkinan besar anda mendapat pandangan mengenai aspek perniagaan lain seperti merch dan menjadi teknologi gitar. Tawarkan perkhidmatan anda kepada kumpulan pelancongan. Anda boleh menjadi peniaga mereka semasa lawatan atau menjadi teknologi gitar. Melancong adalah sumber yang baik untuk pemuzik yang mencari kerja sementara, kerana idea lawatan pada dasarnya adalah perkara sementara.

4

Fikirkan di luar projek atau kumpulan anda sendiri. Kumpulan dan studio selalu mencari pemuzik sesi untuk mengisi peranan yang diperlukan. Kemahiran vokal anda mungkin tidak membawa anda ke pertunjukan sepenuh masa, tetapi mereka sangat berguna untuk kumpulan yang memerlukan beberapa harmoni bernada tinggi yang tidak dapat mereka hayati oleh penyanyi mereka sendiri. Projek selalu bersifat sementara, tetapi kemahiran anda - jika diulang dan dibentuk - kekal. Sekiranya anda seorang penulis lagu tanpa kumpulan, pertimbangkan untuk menulis jingle untuk perniagaan tempatan.

5

Cubalah tangan anda semasa mengajar. Sekiranya kemahiran anda cukup tajam untuk membuat anda terus berada dalam posisi sepenuh masa dalam perniagaan muzik, anda pasti dapat mengajar seorang pemula beberapa trik perdagangan. Sekiranya anda baru saja kehilangan pertunjukan tetap sebagai pemain drum kumpulan muzik rumah, cubalah menjana wang untuk mengajar pemula.