Mengapa Menambah Klausa Penyedia Tunggal dalam Kontrak?

Kontrak perniagaan mengandungi ketentuan khusus yang relevan dengan syarat transaksi yang dijangkakan. Kontrak eksklusif, atau yang memerlukan pembeli untuk membeli barang atau perkhidmatan dari penyedia tunggal atau memberi mandat bahawa penyedia yang tidak melakukan subkontrak, dapat memberi manfaat kepada pembeli dan penjual dalam situasi tertentu. Dalam beberapa perjanjian, penjual mendapat keuntungan dengan memegang kawalan eksklusif ke atas sebahagian pasaran atau melindungi pelaburan. Pembeli boleh mendapat keuntungan melalui pengurangan kos dan jaminan harga masa depan.

Faedah Penjual

Klausa penyedia tunggal dapat melindungi pelaburan pembekal. Sebagai contoh, jika XYZ Corporation bersetuju menjadi penyedia tunggal bahagian 4b3c kepada Syarikat Gadget Setiap Hari, XYZ mungkin perlu menyediakan peralatan khas, melatih pekerja dan melabur dalam mesin unik untuk mengeluarkan bahagian 4b3c untuk syarikat alat. Perbelanjaan awal untuk buruh dan peralatan yang hanya dapat digunakan untuk memenuhi pesanan untuk Everyday Gadget Company dapat mahal. Untuk melindungi pelaburannya, XYZ Corporation menegaskan bahawa kontrak antara ia dan Syarikat Gadget Setiap Hari mengandungi klausa penyedia tunggal.

Faedah Pembeli

Pembeli mungkin ingin membuat kontrak eksklusif yang mengandungi klausa pembekal tunggal dengan pembekal untuk mengekalkan standard perkhidmatan atau produk tertentu yang diharapkan. Sebagai contoh, jika XYZ Corporation membekalkan Syarikat Gadget Sehari-hari dengan alat ganti berkualiti tinggi yang diperlukan, syarikat gajet akan ingin mengekalkan standardnya. Oleh itu, jika satu-satunya klausa pembekal melarang XYZ Corporation mengontrak bahagian kerja kepada syarikat yang berbeza dengan standard kualiti yang tidak diketahui, kemungkinan menerima bahagian rendah akan berkurang.

Kestabilan Harga dan Pendapatan

Pembeli barang atau perkhidmatan mungkin ingin membuat kontrak perniagaan yang menawarkan eksklusif kepada satu penjual sebagai satu-satunya penyedia untuk mengurangkan kos. Sebagai contoh, ekonomi skala, penjimatan kos pengeluaran ketika pembuatan dalam jumlah besar berbanding dengan menghasilkan satu barang atau barang pada satu masa, dapat mengurangkan kos pengeluaran. Di samping itu, penjual boleh bersetuju dengan harga standard untuk bahagian tersebut untuk mendapatkan kontrak, dengan itu memberikan jaminan kos kepada pembeli. Mengetahui bahawa penjualan akan memberikan pendapatan untuk beberapa waktu di masa depan juga dapat memudahkan harga awal yang lebih rendah dari penjual menggunakan prinsip skala ekonomi yang sama.

Kontrak Kerajaan

Pemerintah juga menggunakan klausa penyedia tunggal dalam kontrak. Sebagai contoh, bandar Seattle, Washington, menghendaki penduduk membeli elektrik dari bandar atau penyedia yang diluluskan oleh bandar sebagai sebahagian daripada aplikasi yang diperlukan untuk mendapatkan perkhidmatan elektrik di bandar. Menurut kod perbandaran kota, syarat penyedia tunggal ini adalah perlu untuk "memastikan keselamatan dan integriti sistem." Kegagalan untuk menyetujui perjanjian ini mengakibatkan bandar menolak untuk memberikan perkhidmatan untuk pemohon. Dalam keadaan lain di mana agensi kerajaan menganugerahkan kontrak yang tawarannya diterima, pembida yang menang sering kali bersetuju dengan syarat kontrak untuk menjadi satu-satunya penyedia perkhidmatan atau produk yang tawaran itu dibuat.