Undang-undang Mengenai LLC

Struktur perniagaan syarikat dengan tanggungan terhad memberi kelonggaran kepada pemilik perniagaan, perlindungan serupa yang diberikan di bawah struktur korporat dan kaedah operasi dan percukaian struktur perkongsian. Struktur LLC dibuat dan diatur oleh undang-undang negeri. Setiap negeri mempunyai variasi undang-undangnya sendiri yang mengatur pembentukan dan operasi LLC dalam bidang kuasanya.

Nama Perniagaan

Menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil, negeri umumnya memerlukan nama perniagaan LLC untuk memenuhi syarat tertentu. Nama mesti berbeza dengan nama perniagaan LLC lain di negeri tempat mereka didaftarkan. LLC mesti mempunyai LLC atau syarikat terhad dalam nama perniagaan mereka. Juga, LLC tidak boleh mempunyai kata-kata tertentu yang dibatasi dalam tajuknya. Sebagai contoh, LLC tidak boleh mempunyai kata "bank" dalam nama mereka, kerana bank tidak layak beroperasi sebagai LLC.

Ahli

Pemilik LLC dipanggil ahli. Syarikat liabiliti terhad boleh dijalankan oleh pemilik tunggal, yang disebut LLC dengan ahli tunggal, atau oleh beberapa ahli, yang disebut LLC yang dikendalikan oleh ahli. Ahli boleh menjadi individu, syarikat, LLC lain dan entiti asing, menurut Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Anggota mempunyai fleksibiliti untuk menjalankan LLC sendiri atau mengupah pengurus untuk mengendalikan operasi harian dan mengundi mengenai perkara syarikat.

Liabiliti terhad

Anggota LLC diberi perlindungan liabiliti terhad. Ini bermaksud ahli tidak bertanggungjawab secara peribadi atas tanggungjawab perniagaan mereka. Sekiranya syarikat mereka dipukul dengan tindakan undang-undang dari pihak ketiga atau muflis, aset peribadi mereka tidak disita untuk memenuhi liabiliti ini. Walau bagaimanapun, anggota tidak diberi perlindungan tanggungjawab terhadap perbuatan salah mereka sendiri atau pekerja mereka.

Pengecualian

Terdapat beberapa undang-undang yang melarang pembentukan LLC untuk jenis perniagaan tertentu. Sebagai contoh, di semua negeri, bank, syarikat insurans dan institusi kewangan lain tidak dapat menjalankan perniagaan mereka sebagai LLC. Beberapa negeri mempunyai batasan mereka sendiri terhadap formasi LLC. California, misalnya, tidak membenarkan peguam, doktor, doktor gigi dan profesional lain yang memerlukan lesen atau sijil negeri untuk menjalankan perniagaan mereka sebagai LLC.

Fleksibiliti Percukaian

Struktur LLC juga memberikan fleksibiliti untuk ahli memilih klasifikasi cukai yang berbeza. Secara amnya, LLC dikenakan cukai melalui kaedah percukaian lulus yang digunakan oleh perkongsian, yang bermaksud keuntungan dan kerugian diserahkan kepada pemilik yang melaporkan saham mereka mengenai penyata cukai individu mereka. Saham ahli ditentukan oleh kepentingan pemilikan atau peruntukan khas yang diundi oleh ahli. Anggota boleh memilih status pemfailan korporat sub bab untuk memanfaatkan pelepasan cukai tertentu. Ini termasuk anggota yang tidak membayar semua cukai pekerjaan, seperti cukai bekerja sendiri, atas semua pendapatan mereka. Ahli LLC juga dapat memilih status pemfailan korporat biasa dan untuk memanfaatkan kadar cukai korporat yang menguntungkan dan untuk mengekalkan keuntungan untuk pengembangan dan pengembangan projek perniagaan.