Tidak Dapat Mendapatkan E-mel pada iPhone 3GS

Dengan iPhone, anda tidak perlu menunggu sehingga anda duduk di komputer untuk memeriksa e-mel anda. Malah, anda bahkan boleh menyiapkan aplikasi Mel anda untuk memeriksa e-mel baru secara automatik secara berkala, jadi anda selalu tahu kapan anda mempunyai mesej baru. Kadang kala, iPhone anda mungkin tidak dapat mengambil e-mel anda. Beberapa masalah boleh menyebabkan ini.

Menyiapkan Mel

Aplikasi Mail berfungsi dengan kebanyakan akaun e-mel utama, termasuk Microsoft Exchange, Gmail, Yahoo! dan Hotmail. Untuk menyiapkan aplikasi Mail agar diselaraskan secara automatik dengan akaun email anda, ketuk aplikasi Tetapan, lalu ketuk "Mail, Contacts, Calendars." Tekan "Tambah Akaun" dan pilih penyedia e-mel anda, seperti Gmail. Sekiranya penyedia anda tidak disenaraikan, pilih "Lain-lain." Masukkan maklumat yang sesuai, seperti alamat e-mel, nama dan kata laluan anda. Ini akan membolehkan Mail masuk ke akaun anda dan terus berhubung. Menyiapkan akaun anda secara langsung di komputer anda dapat mengelakkan masalah penyegerakan.

Persediaan dan Akses

Sekiranya anda pernah menukar akaun e-mel anda, anda mesti mengemas kini aplikasi Mel anda untuk menunjukkan perubahan ini. Sebagai contoh, jika anda menukar kata laluan ke akaun e-mel anda, anda mesti mengemas kini kata laluan di bawah tetapan aplikasi Mel. Ketuk "Mel, Kenalan, Kalendar" di bawah Tetapan, kemudian pilih akaun anda dan ketuk maklumat yang perlu anda ubah. Pelayan SMTP anda juga mungkin menghalang anda daripada menerima surat. Ketuk "SMTP" di bawah "Pelayan Mel Keluar" dalam maklumat akaun anda. Pastikan suis togol di sebelah pelayan SMTP penyedia anda diatur ke "Aktif." Selain itu, perhatikan bahawa anda tidak boleh masuk ke akaun e-mel anda di lebih dari satu peranti, jadi jika anda log masuk di komputer anda, anda mungkin tidak dapat menerima surat di iPhone anda.

Sambungan internet

Sekiranya anda tidak tersambung ke Internet, anda tidak boleh menghantar dan menerima e-mel. Pastikan 3G atau Wi-Fi anda disambungkan dan mempunyai kekuatan yang mencukupi dengan membuka Safari dan cuba menavigasi ke laman web. Sekiranya halaman web tidak dimuat, anda mungkin tidak tersambung ke Internet, atau isyarat anda mungkin terlalu lemah. Jika anda tidak menerima liputan 3G yang kuat, aktifkan Wi-Fi di bawah "Wi-Fi" di aplikasi Tetapan. Sekiranya isyarat Wi-Fi anda lemah, beralih ke 3G dengan mematikan Wi-Fi.

Mulakan semula atau Tetapkan Semula

Kadang-kadang, iPhone perlu dimulakan semula untuk memperbaiki cegukan perisian kecil, seperti komputer tradisional. Matikan iPhone dengan menekan dan menahan butang Tidur / Bangun di bahagian atas peranti sehingga slaid merah muncul. Luncurkan butang untuk mematikan telefon. Tekan butang sekali lagi untuk menghidupkan telefon selepas kira-kira 30 saat. Sekiranya ini tidak membantu, lakukan tetapan semula keras dengan menekan dan menahan butang Tidur / Bangun dan Beranda serentak sehingga logo Apple muncul. Anda akan kehilangan beberapa tetapan, seperti sejarah penyemakan imbas Internet anda.