Apakah Idea Perancangan Perniagaan Permulaan?

Setiap perniagaan yang berjaya dimulakan dengan idea dan perancangan yang luas. Proses perancangan mesti diberi perhatian yang tepat kerana semasa proses perencanaan banyak orang mencari idea yang lebih baik atau mengungkap maklumat berharga mengenai pasaran sasaran mereka yang tidak mereka lihat sebelum melakukan penyelidikan. Menguji idea anda dengan pelbagai cara akan memperkuat idea anda sebelum membuahkan hasil.

Dapatkan pendapat Ahli

Kadang-kadang nasihat perniagaan terbaik datang dari perspektif luar. Sekiranya anda mempunyai rakan atau ahli keluarga yang berpengalaman dalam bidang keusahawanan, tanyakan pendapat mereka mengenai idea anda. Dengan pengalaman dalam memulakan perniagaan, individu-individu ini akan dapat menunjukkan perkara-perkara yang diharapkan, masalah yang mungkin timbul dan cara-cara untuk mengelakkannya.

Di samping itu, walaupun orang itu tidak mengetahui apa-apa mengenai industri anda, dia tahu tentang perniagaan dan pengembangan idea, jadi dia dapat memberikan lebih banyak wawasan daripada orang biasa.

Perhatikan Pertandingan

Salah satu kaedah terbaik untuk menguji idea anda dan merancang perniagaan anda adalah dengan melihat persaingan anda. Terdapat beberapa cara untuk melihat persaingan dan merupakan sebahagian besar langkah penyelidikan pasaran dari proses perancangan.

Luangkan masa di kedai. Perhatikan penampilannya, termasuk kebersihan, hiasan dan susun atur, serta kelajuan perkhidmatan, barang dan harga. Perhatikan positif, negatif dan pertimbangkan perkara yang akan anda lakukan secara berbeza.

Minta pelanggan pesaing untuk mengisi soal selidik. Soal selidik harus mempunyai pertanyaan mengenai kedudukan kewangan, minat, tempat tinggal, tempat berbelanja, dan apa yang mereka sukai dan tidak sukai mengenai pesaing anda. Cara terbaik untuk mewujudkannya adalah dengan memikirkan rakan dan keluarga yang berbelanja di kedai pesaing dan meminta mereka mengisi dokumen anda.

Kumpulan Fokus

Kumpulan fokus adalah sekumpulan individu yang dipilih dari pelbagai pengguna untuk memberikan pemikiran, idea, persepsi dan kepercayaan mereka mengenai bidang perniagaan tertentu atau industri tertentu. Membentuk kumpulan fokus memberikan penyelidikan pasaran yang berharga mengenai produk atau perkhidmatan anda, bersama dengan persepsi orang terhadap idea anda.

Kumpulan fokus boleh menjadi santai seperti mengumpulkan rakan, keluarga dan rakan pengusaha di rumah anda untuk perbincangan, atau secara formal sebagai hosting pakar pasaran, ahli statistik dan pengguna rawak untuk perbincangan sumbang saran mendalam. Mana-mana kedai ini dapat menghasilkan hasil yang berharga dan memulakan perancangan perniagaan anda dengan berkesan.

Latihan lanjut

Sebelum memulakan perniagaan, penting untuk anda menjadi pakar dalam industri anda supaya anda dapat mengurus dan memiliki syarikat dengan berkesan. Menghadiri seminar latihan dan mengikuti pendidikan kepemimpinan akan mempersiapkan anda secara profesional dan pengurusan, menghasilkan perniagaan yang lebih efisien dan seterusnya perniagaan yang lebih menguntungkan.

Anda boleh mengikuti kursus kepemimpinan ini di kolej komuniti tempatan anda dan mengikuti program latihan untuk bidang anda di kolej komuniti atau seminar di kawasan anda, bergantung pada subjeknya.