Cara Menulis Surat Jualan dengan Cepat

Sebagai pemilik perniagaan, anda mungkin tidak mempunyai banyak waktu untuk menulis surat penjualan, namun ini adalah bahagian penting dalam kempen penjualan. Surat penjualan tidak perlu mengambil masa yang lama untuk menulis kerana orang tidak suka membaca surat panjang pula. Surat dengan tiga atau empat perenggan sering kali cukup, dengan beberapa perenggan yang hanya terdiri dari satu ayat. Mengikuti formula mudah membantu anda mengatur pemikiran anda dengan cepat dan menuliskannya secara bertulis.

1

Tarik perhatian pembaca pada perenggan pertama. Tumpukan perhatian pada pembaca dan bagaimana dia mungkin mendapat manfaat daripada produk anda semasa membuat ayat pembuka ini. Mesej itu harus menarik perhatian pembaca sasaran anda untuk mendorongnya untuk terus membaca surat tersebut. Contohnya, jika anda menjual kereta keluarga, anda mungkin berminat dengan keinginan pembaca untuk kemudahan, ruang dan ketahanan. Sekiranya anda menjual kereta sukan, anda harus fokus pada gaya dan kepantasan. Anda mungkin menyimpan perenggan ini sesingkat satu ayat.

2

Luaskan idea dari perenggan pertama dan perkenalkan ciri utama produk atau perkhidmatan anda pada perenggan kedua. Menarik minat pembaca anda dan menjalin ikatan dengannya dalam perenggan ini dengan menjelaskan bagaimana produk atau perkhidmatan anda akan memberi manfaat kepada mereka.

3

Jelaskan tuntutan anda dalam perenggan ketiga dengan memberikan fakta dan perincian. Anda mungkin menyebutkan penghargaan yang diterima produk atau perkhidmatan anda, ciri teknikal, statistik dan testimoni. Sebagai contoh, anda boleh menyebut jumlah tempat duduk, ukuran bagasi atau kuasa kuda kereta yang anda jual.

4

Pujuk pembaca anda untuk bertindak. Nyatakan apa yang anda mahu pembaca lakukan, permudahkan mereka melakukannya dan beri mereka insentif. Sebagai contoh, anda mungkin menyertakan borang ringkas dan sampul surat dengan setiap surat penjualan, dan memberikan hadiah percuma untuk pembaca yang memberi respons.