Kegunaan Teknologi dalam Frasa Penilaian Kendiri Pekerja

Meminta pekerja menilai diri mereka adalah pendekatan yang digunakan oleh beberapa pengurus untuk melibatkan pekerja dengan lebih mendalam dalam proses tinjauan prestasi. Kemahiran teknologi adalah salah satu kemahiran yang mungkin harus dinilai. Untuk melakukan ini dengan berkesan, seorang pekerja perlu mengekalkan nada profesional yang positif semasa menulis penilaian.

Kemahiran

Banyak pekerjaan memerlukan tahap kemahiran tertentu dalam penggunaan alat teknologi, walaupun jenis teknologi tertentu berbeza di antara industri. Sebagai contoh, pekerja di kilang pembuatan menggunakan teknologi yang berbeza daripada penerbit buku atau pembangun perisian. Borang penilaian kendiri hanya memerlukan pekerja menilai kemahiran teknologi yang sesuai dengan perihal pekerjaan semasa.

Kekosongan

Selain mengetahui cara menggunakan jenis teknologi tertentu, banyak pekerjaan mungkin memerlukan pekerja untuk menyesuaikan diri dengan cepat dengan situasi yang berubah. Sebagai contoh, seorang pekerja di jabatan teknologi maklumat mungkin diminta untuk menguji pelbagai jenis perisian atau perkakasan sebelum organisasi membeli produk tersebut dan memasangnya di seluruh syarikat. Dalam kes ini, pekerja mesti dapat mempelajari alat baru dengan cepat. Sebaliknya, seorang pekerja di jabatan kewangan mungkin hanya diminta menguasai penggunaan program spreadsheet.

Penilaian Negatif

Menilai diri bukanlah tugas yang mudah. Anda tidak suka mengatakan sesuatu yang negatif, tetapi anda tahu bahawa anda perlu memberikan penilaian yang lengkap atau pengurus anda akan melakukannya untuk anda. Lebih baik memilih frasa anda sendiri yang cenderung positif kepada keadaan negatif; jika tidak, pengurus anda mungkin kehilangan peluang pertumbuhan yang ditunjukkan oleh kekurangan kemahiran. Sebagai contoh, daripada mengatakan bahawa anda sukar belajar bagaimana menggunakan program perisian tertentu atau jenis teknologi lain, minta latihan tambahan. Ini positif dan menunjukkan kesediaan untuk belajar.

Penilaian Positif

Ulasan lebih mudah jika anda mahir dalam bidang yang dikhaskan. Sebagai contoh, anda boleh menegaskan bahawa anda cepat mempelajari teknologi baru, atau bahawa anda membantu pekerja lain yang bergelut dengan teknologi tersebut. Ini tidak kedengaran seperti membual - selagi itu benar - dan ini menekankan kepentingan anda kepada syarikat.