Bagaimana Persekitaran Undang-Undang Mempengaruhi Pengurus?

Pengurus mempunyai wewenang dan kuasa dalam perniagaan apa pun, tetapi pengaruhnya dibatasi oleh sekatan undang-undang. Keputusan tentang bagaimana memperlakukan pekerja, apa yang harus diberitahu kepada orang ramai dan bagaimana membelanjakan wang tidak boleh dibuat sepenuhnya dalam batasan dasar syarikat. Peraturan mengharuskan pengurus mematuhi standard tingkah laku yang profesional dan jujur. Memahami batasan tindakan pengurusan dapat membantu anda mengelakkan masalah undang-undang yang boleh membahayakan perniagaan anda.

Temu ramah, Menggaji dan Memecat

Amalan pengekalan dan penamatan anda boleh mengakibatkan tuntutan undang-undang dan penyiasatan jika anda melebihi batas undang-undang. Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Sama Amerika melarang pengambilan dan pemecatan keputusan berdasarkan bangsa, etnik, jantina, keutamaan seksual dan agama. Anda mesti menyesuaikan wawancara dan penilaian prestasi anda untuk menyaring rujukan topik ini sebagai asas untuk membuat keputusan anda. Dengan menggunakan pendekatan ini, kemungkinan besar anda tidak akan dituduh melanggar panduan bagaimana memperlakukan pekerja.

Membuat keputusan

Syarikat Fair Measures, Inc. menyarankan agar anda sentiasa bersedia untuk menerangkan sebab perniagaan atas sebarang keputusan anda. Sekiranya anda dapat membuat keputusan bahawa anda membuat pilihan berdasarkan keperluan perniagaan, anda akan menghabiskan lebih sedikit masa untuk mempertahankan keputusan anda daripada tuduhan bahawa mereka tidak adil. Sebenarnya, boleh diterima untuk membuat keputusan "tidak adil" jika mereka meningkatkan kedudukan syarikat. Sebagai contoh, anda boleh memilih untuk menyumberkan perkhidmatan penghantaran anda ke syarikat lain dan menghilangkan bahagian penghantaran dalaman anda. Dokumentasikan keputusan anda berdasarkan simpanan gaji dan simpanan faedah, dan anda boleh membuat keputusan yang kuat bahawa pilihan anda adalah semata-mata berkaitan dengan perniagaan dan tidak ada hubungannya dengan sikap terhadap mana-mana kakitangan perkapalan.

Kesihatan dan keselamatan

Kesungguhan pengurus untuk memenuhi tarikh akhir tidak boleh melampaui batas kesihatan dan keselamatan. Walaupun memerlukan banyak masa dan wang untuk memastikan kawasan kerja tetap bersih dan teratur, pengurus tidak mampu mengambil risiko untuk mengabaikan tugas-tugas ini. Denda dan tuntutan undang-undang yang berlaku sekiranya berlaku kecederaan boleh melumpuhkan syarikat anda. Di samping itu, pengurus mesti menyediakan peralatan keselamatan seperti topi keledar dan topeng untuk tugas berisiko tinggi. Pastikan pengurus anda memahami standard Pentadbiran Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan untuk industri anda.

Kepentingan Umum

Pengurus mesti berhati-hati untuk mendedahkan tindakan syarikat yang boleh membahayakan orang ramai. Contohnya, jika syarikat membuang bahan kimia beracun, walaupun dengan cara yang selamat, syarikat harus memberitahu prosedur pelupusannya. Syarikat yang menghasilkan debu atau kebisingan memerlukan pengurus untuk menjalin hubungan dengan masyarakat yang menawarkan peluang untuk membincangkan bantahan. Sekiranya syarikat merosakkan orang, seperti dengan mengeluarkan produk yang cacat, pengurus berkewajiban untuk bersikap jujur ​​terhadap kesalahan daripada berusaha menutupnya.

Nasihat Undang-undang

Pengurus tidak perlu mempunyai pengetahuan mengenai undang-undang yang setaraf dengan peguam. Sekiranya ragu-ragu, dapatkan nasihat undang-undang. Pencarian di Internet tidak dapat menggantikan nasihat undang-undang pakar. Pengurus dapat menghadiri seminar untuk mengikuti syarat undang-undang terkini yang mempengaruhi mereka, tetapi mereka harus menghindari membuat keputusan undang-undang tanpa nasihat.