Apa Peranan Rancangan Perhubungan Awam Formal?

Rancangan perhubungan awam formal biasanya merupakan sebahagian daripada rancangan pemasaran syarikat yang lebih luas, atau dokumen yang lebih kecil yang menggariskan komponen PR dari rancangan pemasaran. Iklan dan promosi adalah penyertaan umum lain dalam rancangan pemasaran penuh. Perhubungan awam adalah unik daripada iklan kerana anda tidak membayar masa atau ruang media. Promosi datang dari liputan berita, siaran akhbar, sidang media atau acara awam yang lain.

Objektif

Tujuan utama rancangan PR adalah untuk menggariskan objektif syarikat. Perhubungan awam pada umumnya ditujukan untuk mendukung usaha pemasaran dengan mempromosikan niat baik, memperkuat pesan jenama dan produk yang disajikan dalam iklan, memberitahu orang ramai dan mengatasi publisiti negatif. Walaupun syarikat sering kali memberikan penekanan pada setiap tujuan tersebut, rancangan PR menyatakan perincian yang lebih spesifik, seperti peningkatan popularitas di pasar, kesedaran pasaran yang lebih baik dan peningkatan simpanan pelanggan.

Audit PR

Salah satu elemen utama rancangan PR formal adalah audit. Di sinilah pemimpin syarikat dan profesional perhubungan awam bekerjasama untuk menilai sifat positif yang ingin mereka unjurkan. Biasanya, kekuatan teras merangkumi perkara seperti jenama yang dipercayai, imej berkualiti, orientasi nilai, tanggungjawab sosial atau persekitaran, keramahan keluarga atau kos rendah. Dengan menyusun senarai kekuatan inti dalam mesej, pemasar syarikat dapat dengan lebih berkesan menggabungkan pesan-pesan ini di antara periklanan dan hubungan masyarakat.

Kerentanan

Bahagian hubungan masyarakat yang lain adalah kawalan kerosakan. Rancangan PR formal membantu syarikat mengelakkan terjebak oleh apa sahaja yang timbul. Syarikat teratas biasanya mengetahui kelemahan mereka dan bidang yang paling diteliti oleh pesaing dan pelanggan. Membincangkan bidang kerentanan ini membantu pemimpin syarikat menyampaikan siaran akhbar dan mendapatkan liputan ciri yang mengatasinya. Kawasan yang lebih sukar dalam strategi reaktif ini melibatkan peristiwa-peristiwa yang tidak dijangka. Masalah produk utama atau skandal pekerja sukar diramal. Walau bagaimanapun, strategi reaktif yang baik masih merangkumi rancangan bagaimana mendekati perkara-perkara ini. Sama ada untuk bertindak balas segera atau menunggu jangka masa, dan alat apa yang harus digunakan, merupakan inti strategi yang baik.

Alat

Perhubungan awam merangkumi banyak alat komunikasi. Bersama dengan alat yang disebutkan sebelumnya, syarikat sering menggunakan media sosial, blog dan pertuturan bercakap untuk mempromosikan jenama dan produk mereka. Rancangan PR harus merangkumi tata letak alat yang akan digunakan syarikat dan jadual untuk liputan yang diinginkan. Sebagai contoh, syarikat mungkin menyediakan kalendar acara utama dan pelancaran produk sehingga pakarnya tahu kapan harus menghubungi anggota media berita.