Cara Membuat Dasar Telefon Bimbit

Di dunia yang serba pantas sekarang, telefon bimbit menjadikan perniagaan anda berjalan dan bertindak balas dengan lancar. Walau bagaimanapun, tanpa langkah berjaga-jaga yang betul, telefon bimbit menjadi senang hingga mengganggu. Dasar telefon bimbit perniagaan mewujudkan jangkaan yang jelas dan konsisten untuk pekerja, dan menurunkan kemungkinan kejadian yang berpotensi serius. Buat polisi telefon bimbit yang merangkumi perniagaan dan pekerja.

1

Kumpulkan pelbagai kumpulan individu syarikat untuk membuat rancangan. Contohnya, termasuk anggota pengurusan, sumber manusia, sokongan teknologi, kakitangan am dan jabatan undang-undang.

2

Bincangkan persekitaran telefon bimbit semasa di syarikat anda untuk menilai permasalahan yang dihadapi syarikat anda dan perlunya polisi. Tinjau keperluan pekerja untuk akses telefon bimbit, seperti sama ada sebilangan pekerja perlu ada melalui telefon bimbit kepada pelanggan.

3

Draf dasar penggunaan yang mencerminkan keperluan pekerja anda, namun mengambil kira penggunaan wajar untuk telefon bimbit. Peraturan mungkin merangkumi hanya menggunakan telefon bimbit di tempat yang ditentukan, bercakap dengan tenang ketika berada di telefon, menghidupkan telefon agar bergetar dan tidak menggunakan telefon semasa mesyuarat.

4

Alamat telefon bimbit peribadi dalam polisi. Sebagai contoh, kenal pasti sama ada pekerja boleh menggunakan telefon bimbit mereka semasa rehat atau makan tengah hari. Membezakan peraturan untuk telefon bimbit peribadi dan telefon bimbit perniagaan, dengan memberi peruntukan yang munasabah untuk keadaan kecemasan.

5

Tentukan peraturan mengenai menghantar teks. Pekerja tidak boleh secara automatik menganggap bahawa peraturan tersebut berlaku untuk menghantar teks melainkan anda memperhatikannya dengan jelas.

6

Pertimbangkan masalah lain, seperti apa yang harus dilakukan apabila telefon bimbit syarikat hilang, penggunaan kamera yang sesuai di telefon, penggunaan telefon bimbit semasa memandu dan bercakap mengenai maklumat syarikat di khalayak ramai.

7

Tulis peraturan dengan keperibadian, terangkan sebabnya. Pekerja cenderung mengikuti peraturan sekiranya mereka logik dan adil.

8

Tentukan akibat untuk pelanggaran. Buat pengecualian untuk keadaan darurat dan mulakan dengan amaran.

9

Sebarkan maklumat tersebut kepada pekerja. Hantarkan salinan polisi bertulis di mana pekerja dapat melihatnya, seperti kafeteria. Sebagai tambahan, hantarkan polisi tersebut kepada pekerja dan adakan mesyuarat untuk membincangkannya, menerangkan pentingnya setiap langkah. Ikuti soalan dan biarkan komen. Minta pekerja menandatangani perjanjian untuk rancangan tersebut.

10

Nilai polisi anda secara bulanan atau suku tahunan. Tidak semua yang kelihatan baik di atas kertas berfungsi dalam situasi nyata. Dengarkan maklum balas pekerja dan, jika perlu, sesuaikan polisi.