Batasan atau Kritikan Penganggaran Berasaskan Sifar

Penganggaran berasaskan sifar adalah kaedah alternatif untuk membuat anggaran. Tidak seperti penganggaran tambahan, di mana jumlah dolar ditambahkan atau dikurangkan dari angka anggaran tahun lalu, penganggaran berasaskan sifar memulakan semua perbelanjaan pada sifar. Daripada hanya membenarkan perubahan pada item baris, pengurus penganggaran harus membenarkan semua perbelanjaan.

Dokumentasi

Penganggaran berasaskan sifar memerlukan kertas kerja untuk membenarkan kemasukan setiap item yang masuk ke dalam anggaran. Selain itu, pengurus yang menyediakan belanjawan mesti menyediakan dokumentasi peringkat setiap item anggaran mengikut kepentingan dan kosnya. Sejumlah besar dokumentasi ini diserahkan kepada pengurus peringkat tinggi yang mengkaji semula dokumen dan mempunyai wewenang untuk menghapuskan item anggaran yang mereka anggap tidak penting atau terlalu mahal.

Latihan

Untuk pelaksanaan yang berjaya, pengurus dan kakitangan di semua peringkat mesti memahami proses penganggaran berasaskan sifar dengan jelas. Ini melibatkan latihan sesiapa sahaja yang akan terlibat dalam proses anggaran supaya konsep penganggaran berasaskan sifar dapat difahami dengan jelas. Pengurus penganggaran memerlukan latihan dalam proses pembenaran. Semua kakitangan mesti komited dalam proses agar ia berfungsi dengan baik.

Proses Justifikasi

Adalah sukar untuk membenarkan setiap butiran untuk item yang dianggarkan. Prosesnya melelahkan dan memakan masa dan mungkin tidak praktikal atau layak untuk membenarkan setiap perbelanjaan. Oleh kerana itu, lazimnya jabatan penyelidikan dan pembangunan kehilangan dolar anggaran kerana perkembangan masa depan sukar diramalkan. Jabatan pengeluaran sering mendapat keuntungan. Juga sukar untuk membenarkan item baris kerana lebih banyak pengurus terlibat dalam proses membuat keputusan.

Kekerapan

Ia memerlukan lebih banyak masa, dan oleh itu lebih banyak wang, untuk menyiapkan anggaran berasaskan sifar berbanding dengan anggaran tambahan. Walaupun belanjawan biasanya dikaji setiap tahun, mungkin terlalu mahal dan terlalu memakan masa bagi syarikat kecil untuk membuat anggaran berasaskan sifar setiap tahun.