Cara Memulihkan Fail yang rosak di Microsoft Works Word Processor

Mengetahui bahawa anda tidak dapat mengakses dokumen penting kerana rosak boleh menyusahkan, tetapi jika ia adalah fail pemproses kata Microsoft Works, anda mungkin dapat memulihkannya atau sekurang-kurangnya teks yang terdapat di dalamnya. Kaedah yang anda gunakan untuk menyimpan fail bergantung pada apakah anda dapat membuka dokumen tersebut di Works atau tidak. Sekiranya anda masih tidak dapat memulihkan dokumen, anda boleh mengekstrak teks, walaupun anda akan kehilangan format.

Sekiranya Anda Boleh Membuka Fail

1

Buka dokumen yang rosak di Works dan klik menu "File". Pilih "Simpan Sebagai." Pilih "RTF (* .rtf)" di kotak Jenis Fail dan klik "Simpan."

2

Pilih menu "Fail" dan klik "Tutup" untuk menutup dokumen semasa tetapi teruskan pemproses kata Works.

3

Pilih menu "Fail" dan klik "Buka." Cari versi .rtf fail yang anda simpan dan klik "Buka."

4

Klik "Fail," pilih "Simpan Sebagai," pilih "Works WP" di kotak Jenis Fail dan klik "Simpan" jika anda berjaya memulihkan fail. Sekiranya tidak, cuba lagi, simpan sebagai fail "TXT ( .txt)" dan bukannya fail "RTF ( .rtf)".

Sekiranya Anda Tidak Dapat Membuka Fail

1

Klik "Mula" dan pilih "Aplikasi." Pilih "Notepad."

2

Pilih menu "Fail" dan pilih "Buka." Pilih fail yang rosak dan klik "Buka." Pilih "Tanpa Penukaran" ketika muncul permintaan yang menanyakan apakah anda ingin menukar fail.

3

Pilih watak yang tidak diperlukan dalam fail dan tekan "Delete." Klik menu "Fail" dan pilih "Simpan Sebagai." Masukkan nama baru untuk fail di kotak Nama Fail dan klik "Simpan." Tutup tetingkap Notepad.

4

Mulakan pemproses perkataan Works. Klik menu "File", pilih "Open" dan pilih file yang anda simpan di Notepad. Pilih menu "File", pilih "Save As" dan masukkan "Works WP." Masukkan nama untuk fail di kotak "Nama Fail" dan klik "Simpan."

Pulihkan Teks Sahaja

1

Buka Tetingkap Prompt Perintah. Di Windows 8, tekan "WIN-X" atau klik "Start," type "cmd.exe" ke dalam kotak carian dan tekan "Enter" di Windows 7.

2

Ketik "copy con + name.wps name.txt" menggantikan perkataan "name" dengan nama fail yang rosak dan tekan "Enter." Tekan bar ruang 12 kali mengikut arahan CON. Tekan kekunci "F6" dan tekan "Enter." Ketik "Exit" setelah command prompt dan tekan "Enter" untuk menutup tetingkap.

3

Mulakan pemproses kata Microsoft Works. Pilih menu "Fail" dan klik "Buka." Cari versi ".txt" dari fail yang rosak dan klik "Buka."

4

Pilih watak yang tidak diperlukan dalam fail dan tekan "Delete." Pilih menu "File", pilih "Save As" dan masukkan "Works WP." Masukkan nama untuk fail di kotak "Nama Fail" dan klik "Simpan."