Cara Mengiklankan Perniagaan Tempatan Kecil

Perniagaan kecil dan tempatan mempunyai kelebihan ketika beriklan kerana kawasan pasar mereka jelas dan terkawal, dan kerana mereka dapat memanfaatkan alat iklan tradisional yang berfungsi dengan baik bahkan di era pemasaran berteknologi tinggi. Dan, kerana berpeluang menggunakan iklan jaringan kabel dan media sosial, syarikat kecil dapat "kelihatan besar" tanpa mengeluarkan banyak perbelanjaan.

Media Iklan Tradisional

Untuk perniagaan kecil dan tempatan, media pengiklanan tradisional dapat memainkan peranan besar, kata Lin Grensing-Pophal, pengarang "Marketing With the End in Mind." Iklan di surat kabar tempatan, di stesen radio tempatan atau melalui rangkaian kabel yang membolehkan iklan disiarkan hanya di kawasan poskod tertentu, boleh menjadi cara yang baik untuk menargetkan pasaran yang sangat sempit dengan mesej yang relevan. Khalayak tempatan juga cenderung lebih fokus pada apa yang berlaku di komuniti mereka, jadi meletakkan iklan di dekat berita tempatan atau semasa siaran berita tempatan dapat menjadi strategi yang efektif.

Pemikiran Di Luar Kotak

Pengiklan tempatan boleh mendapat keuntungan dengan memikirkan secara kreatif peluang untuk mendapatkan nama mereka - dan mesej mereka - di hadapan khalayak utama. Menggunakan papan tanda pada kenderaan mereka sendiri, misalnya, dapat membuat pendedahan secara berkelanjutan. Menggunakan papan iklan atau poster di lokasi perniagaan tertentu juga dapat menjadi cara untuk mengirim pesan yang disasarkan. Poster di bahagian dalam bilik mandi, misalnya, telah menjadi cara yang popular untuk menargetkan penonton yang sangat menarik!

Media Sosial

Walaupun media sosial memiliki jangkauan yang sangat luas, media sosial juga dapat digunakan secara efektif untuk menargetkan dan terhubung dengan khalayak setempat. "Los Angeles Times," misalnya, telah melaporkan bahawa perniagaan ibu-dan-pop memanfaatkan peningkatan akses kepada teknologi ke kempen produk yang sebelumnya tidak akan membebankan biaya. Dalam kes komersial untuk restoran tempatan, Eat at Joe's, sebuah agensi kecil merakam video definisi tinggi dengan kamera digital, mengedit bahan di rumah, dan menagih pemilik restoran hanya $ 5,000. Pengeluar itu menganggarkan bahawa kos pengeluaran pada tahap 30 saat dengan 40 pelakon akan mencapai sekitar $ 200,000 beberapa tahun yang lalu. Contohnya, kempen Facebook dapat digunakan untuk menargetkan orang berdasarkan usia, lokasi dan kriteria lain dengan harga hanya $ 1,00 / hari.