Gaji dan Insurans Hilang Upaya untuk Pekerja Sendiri

Seseorang yang bekerja sendiri boleh kehilangan perniagaan atau pendapatan jika dia menjadi kurang upaya atau tidak dapat mencari nafkah. Insurans kecacatan, juga disebut sebagai gaji atau insurans pendapatan hilang upaya, membayar sebahagian daripada gaji anda sekiranya anda cacat dan tidak dapat bekerja. Polisi insurans hilang upaya dilengkapi dengan pelbagai ciri yang boleh ditambahkan dari segi kos. Semasa membeli polisi kecacatan, pertimbangkan senario kewangan jangka pendek dan jangka panjang yang mungkin anda hadapi sekiranya berlaku kecacatan.

Insurans Hilang Upaya

Insurans kecacatan terdapat dalam pelbagai bentuk, semuanya dirancang untuk melindungi pendapatan dan perniagaan peribadi anda. Dasar berbeza berdasarkan apa yang dilindungi, pembayaran, jangka masa dan faktor lain. Contoh jenis polisi merangkumi polisi individu yang membayar peratusan pendapatan anda; yang melindungi syarikat anda sekiranya anda adalah pekerja utama; dan polisi yang menawarkan liputan perbelanjaan overhed perniagaan untuk membantu anda terus membayar perbelanjaan operasi seperti sewa, gadai janji, utiliti, premium insurans dan gaji pekerja.

ciri-ciri

Polisi hilang upaya tidak merangkumi keseluruhan gaji anda. Oleh kerana kos premium meningkat dengan jumlah pendapatan yang dilindungi, kebanyakan orang yang membeli insurans hilang upaya memilih untuk menanggung hanya jumlah yang sama dengan atau hampir dengan perbelanjaan sara hidup mereka. Dasar menentukan apa yang dimaksudkan dengan kecacatan, termasuk keadaan mental dan fizikal. Anda boleh membeli polisi jangka pendek dan jangka panjang, bergantung pada berapa banyak yang anda mahu belanjakan untuk premium. Tidak seperti insurans pampasan pekerja - yang membayar anda untuk bil perubatan, kehilangan gaji masa depan, kesakitan dan penderitaan dan memberikan pembayaran kepada tanggungan - insurans hilang upaya individu hanya meliputi kehilangan pendapatan.

Keperluan Anda

Semasa membeli insurans kecacatan, mulakan dengan menentukan berapa banyak pendapatan anda yang ingin anda lindungi. Semakin banyak liputan yang anda beli, semakin tinggi premium anda. Contohnya, jika anda menghasilkan $ 100,000 setiap tahun tetapi hanya memerlukan $ 50,000 untuk membayar bil peribadi anda, ikuti polisi $ 50,000. Sekiranya anda memerlukan wang untuk terus menjalankan perniagaan anda, atau membayar seseorang untuk menguruskannya untuk anda, perhatikan polisi yang menawarkan perlindungan di luar pendapatan peribadi. Sekiranya anda tidak memerlukan pembayaran dengan segera, tunda pembayaran anda untuk menurunkan premium anda.

Perkara yang Perlu Dicari

Bandingkan insurans hilang upaya dengan melihat ciri polisi berikut: masa pembayaran, jumlah pembayaran, premium, kecacatan yang dilindungi dan situasi yang layak untuk pembayaran. Mengenai ciri yang terakhir, cari spesifik dalam setiap kebijakan yang menentukan di mana kecederaan boleh dianggap dianggap berkaitan dengan pekerjaan, atau dalam keadaan apa kecederaan itu dapat terjadi untuk memenuhi syarat untuk mendapat liputan. Cari polisi yang boleh diperbaharui secara automatik dan tidak boleh dibatalkan selagi anda terus membuat pembayaran premium tepat pada waktunya. Hubungi broker insurans yang pakar dalam insurans perniagaan, termasuk insurans hilang upaya, untuk memastikan sebarang polisi yang anda beli mengambil kira semua aspek situasi anda.