Aktiviti Menyeronokkan untuk Meningkatkan Moral di Tempat Kerja

Walaupun keseronokan bukanlah tujuan bekerja, tidak ada undang-undang yang menyatakan bahawa syarikat tidak dapat mengatur aktiviti yang menyeronokkan untuk membantu mendekatkan pekerja dan membantu meningkatkan semangat kerja. Dengan mengatur aktiviti kumpulan untuk pekerja anda di dalam dan di luar lingkungan kerja, anda dapat mewujudkan semangat persahabatan di antara rakan sekerja, meningkatkan semangat dan menjadikannya lebih menyenangkan bagi pekerja untuk datang bekerja, yang dapat menghasilkan tenaga kerja yang lebih bersatu .

Pasukan Sukan Syarikat

Menganjurkan pasukan sukan syarikat yang bermain menentang syarikat lain adalah cara yang berkesan untuk membina pemikiran berpasukan di kalangan pekerja anda dan meningkatkan semangat. Pasukan sukan yang ditaja oleh syarikat adalah cara yang sihat untuk melibatkan pekerja anda dalam aktiviti yang mempromosikan bekerjasama dengan baik. Pasukan sukan senang untuk turut serta dan dapat menjalin hubungan antara pekerja yang mengambil bahagian. Galakkan pekerja yang tidak bermain sukan untuk menghadiri permainan dan bersorak untuk rakan sekerja

Hari Berkelah dan Berkelah Syarikat

Pilih satu hari Jumaat dari setiap bulan dan mempunyai syarikat "fry day." Pekerja yang mengambil bahagian boleh membawa pelbagai barang makanan untuk digoreng dalam penggorengan. Twinkies, raviolis, ayam dan juga seekor ayam belanda boleh menjadi sebahagian dari menu. Ini adalah peluang terbaik untuk mengumpulkan rakan sekerja untuk menikmati makanan dan perbualan selepas bekerja. Berkelah tahunan atau bahkan dua kali setahun dapat membantu meningkatkan semangat. Berkelah tidak perlu formal. Minta pekerja membawa hidangan kegemaran dan pilih lokasi yang berbeza untuk setiap berkelah.

Program Pengiktirafan Rakan Sebaya

Jadualkan acara pengiktirafan rakan sebaya bulanan di mana pekerja bergilir-gilir mengenali rakan sekerja dan memberikan penghargaan kepada pekerja yang diiktiraf. Idea untuk anugerah tersebut merangkumi sijil hadiah, bonus atau bahkan ganjaran mudah yang dihasilkan oleh komputer yang tergantung di tempat kerja. Dikenali sebagai pekerja yang cemerlang oleh mereka yang bekerja dengan anda boleh memberi kesan positif terhadap semangat pekerja.

Permainan dan Hari Kasual

Masukkan permainan ke hari kerja dan ikatkan menjadi hari santai di mana pekerja boleh memakai seluar jeans. Menawarkan hadiah pintu pada perjumpaan kakitangan untuk membantu mengurangkan kebosanan yang sering dikaitkan dengan perjumpaan kakitangan. Pertimbangkan untuk melukis kad masa seminggu sekali dan berikan hadiah kepada pekerja yang kad waktunya diambil. Menggabungkan permainan sederhana ke tempat kerja yang tidak mempengaruhi menyelesaikan tugas dapat menambahkan sedikit keceriaan pada hari kerja semua orang.