Apa yang Dampak pada Kunci Kira-kira dan Penyata Pendapatan Semasa Aset Dilebih-lebihkan?

Sekiranya anda melebih-lebihkan aset syarikat anda, anda mungkin melanggar undang-undang. Sejak tahun 2008, peraturan persekutuan mengatakan bahawa anda harus menilai aset pada kemungkinan harga yang akan mereka peroleh semasa dijual. Pada tahun 2012, KCAP Financial membayar $ 50,000 untuk menyelesaikan caj bahawa ia menilai aset pada harga dan bukannya pada nilai penjualan. Minnesota Society of CPAs mengatakan pada tahun 2011 bahawa kira-kira separuh daripada semua penipuan penyata kewangan mungkin merupakan hasil daripada penekanan aset.

Cara dan Cara

Sebuah syarikat boleh melebih-lebihkan asetnya dengan banyak cara. Sebagai contoh, menuntut pendapatan yang tidak ada atau tidak menghapuskan hutang lapuk menjadikannya seolah-olah syarikat mempunyai lebih banyak wang dalam akaun yang dapat diterima daripada yang sebenarnya. Sekiranya syarikat membawa inventori, kiraan inventori awal atau akhir yang salah dapat melebih-lebihkan nilainya. The Minnesota Society of CPAs mendapati akaun yang dapat diterima dan inventori adalah sumber kebanyakan pernyataan aset yang berlebihan.

Penyata imbangan

Penyata imbangan adalah persamaan. Di satu pihak, ia mencatatkan aset syarikat. Di sisi lain, ia menyenaraikan liabiliti syarikat dan ekuiti pemilik - nilai pegangan hak milik setelah mengurangkan hutang. Sekiranya syarikat melebih-lebihkan nilai asetnya, ia akan muncul di seberang persamaan sebagai peningkatan ekuiti pemilik. Ia tidak akan memberi kesan terhadap liabiliti.

Persediaan

Sekiranya syarikat melampaui batas persediaan, syarikat akan mempunyai lebih banyak pendapatan daripada yang sebenarnya diterima. Katakan syarikat memulakan suku tahun dengan inventori bernilai $ 10,000, membeli $ 5,000 lebih banyak dan berakhir suku ini dengan baki $ 8,000. Kos barang yang dijual adalah $ 7,000, yang dikurangkan dari hasil penjualan pada penyata pendapatan. Sekiranya syarikat melaporkan bahawa inventori akhir bernilai $ 10,000, kos barang yang dijual hanya $ 5,000. Jumlah itu lebih kecil untuk dikurangkan, jadi pendapatan meningkat - sekurang-kurangnya di atas kertas.

Akaun Belum Terima

Kesalahan atau penipuan yang melebih-lebihkan penerimaan akaun juga boleh mempengaruhi penyata pendapatan. Syarikat dengan akaun boleh terima mencatatkan pendapatan apabila ia diperoleh - ketika penjualan dibuat - dan bukannya apabila ia dibayar. Syarikat yang melaporkan pendapatan yang belum diperolehnya akan meningkatkan pendapatannya untuk tempoh tersebut. Mengreditkan akaun yang dapat diterima satu atau dua hari awal dapat meningkatkan pendapatan untuk satu tempoh untuk menarik perhatian pelabur, walaupun itu bermaksud pendapatan yang kurang di penyata seterusnya.