Kelebihan & Kekurangan Menggaji Pekerja

Sebagai usahawan, mungkin ada saatnya satu-satunya cara untuk mengembangkan perniagaan anda adalah dengan membina pasukan. Sebelum mengambil langkah ini, pastikan anda memahami kebaikan dan keburukan pengambilan pekerja baru. Mungkin anda sudah bekerja dengan kontraktor bebas, jadi anda tahu bagaimana menguruskan orang. Menggaji kakitangan adalah cerita yang berbeza.

Mengapa Syarikat Menyewa?

Kos pengambilan pekerja baru sekitar $ 4,425 pada tahun 2017, menurut Persatuan Pengurusan Sumber Manusia. Sumber yang sama menyatakan bahawa diperlukan sekitar 36 hari untuk mengisi kedudukan. Sebagai pemilik perniagaan kecil, anda mungkin teragak-agak untuk mula mengambil pekerja apabila melihat nombor ini. Mengapa anda menghabiskan masa dan wang untuk mengambil pekerja apabila anda boleh bekerja dengan kontraktor bebas?

Menggaji kakitangan hadir dengan banyak cabaran, tetapi mungkin berbaloi jika anda tepat waktu. Sebagai contoh, sebuah syarikat yang berkembang dengan kadar yang stabil dan dapat memberikan pekerjaan yang cukup dalam beberapa bulan atau tahun-tahun berikutnya mungkin mendapat keuntungan dengan mengambil pekerja baru. Organisasi juga mengupah orang kerana cadangan nilai yang unik. Sekiranya anda seorang pengurus pembangunan perisian dan mencari pembangun aplikasi yang cemerlang yang dapat memberi nilai tambah kepada pasukan anda, masuk akal untuk mengambil pembangun.

Pekerja tetap lebih setia kepada syarikat mereka daripada kontraktor bebas. Mereka juga memperoleh pemahaman yang lebih baik mengenai budaya syarikat, yang memungkinkan mereka memberikan perkhidmatan yang unggul. Sebagai majikan, anda mempunyai kawalan penuh terhadap waktu kerja mereka dan dapat memberikan latihan berterusan untuk membantu mereka memenuhi harapan mereka.

Luaskan Perniagaan Kecil Anda

Kelebihan utama pengambilan dan melatih pekerja sepenuh masa ialah memberi anda lebih banyak masa untuk menumpukan perhatian pada aspek teras perniagaan anda. Apabila anda bekerja sendiri, anda mesti memakai beberapa topi dan menyelesaikan tugas berulang, seperti membuat buku anda atau berkongsi kandungan di media sosial.

Mungkin anda seorang pembangun aplikasi yang berpengalaman tetapi tahu sedikit mengenai pemasaran digital, perakaunan atau pengurusan projek. Menggaji kakitangan dari luar bidang kepakaran anda dapat meluangkan masa anda sehingga anda dapat menumpukan perhatian pada perkara yang terbaik. Selain itu, anda boleh mengambil projek yang lebih mencabar dan melayani lebih ramai pelanggan.

Pekerja baru juga dapat membawa idea dan perspektif baru ke arah yang sesuai, membantu perniagaan anda kekal kompetitif. Dengan mendorong kakitangan anda untuk berinovasi, anda dapat membina organisasi yang berfikiran maju dan memasuki pasaran baru. Dengan pasukan yang tepat, anda dapat mengatasi cabaran dengan lebih baik, mencari jalan keluar untuk masalah sehari-hari, dan membuat keputusan yang mendorong perniagaan anda maju.

Kelemahan Mengambil Pekerja Baru

Kos pengambilan pekerja baru tidak sebanding dengan apa yang anda harapkan untuk bayar kemudian. Mana-mana syarikat, besar atau kecil, diminta membayar cukai dan faedah kepada kakitangannya. Semua majikan mesti menyediakan perlindungan kesihatan, insurans pampasan pekerja dan rancangan persaraan sekurang-kurangnya. Pakej faedah yang merangkumi percutian berbayar dan faedah lain akan meningkatkan perbelanjaan anda, tetapi ia juga dapat mengurangkan perolehan, kata Santa Clara University.

Tambahan pula, pengambilan bakat teratas boleh menjadi cabaran. Robert Half menjelaskan proses pengambilan pekerja itu mahal dan memakan masa, dan tidak ada jaminan bahawa anda akan mencari orang yang tepat untuk pekerjaan tersebut. Sekiranya anda mengupah seseorang yang baru, dia mungkin akan meninggalkan syarikat itu dalam beberapa bulan. Menggaji kakitangan juga dapat meningkatkan kos operasi anda. Bersedia untuk menyewa pejabat yang lebih besar, membeli komputer baru, membeli lesen perisian, dan melabur dalam latihan pekerja.

Kelemahan pengambilan pekerja baru lebih besar lagi bagi pengusaha. Permulaan mempunyai kadar kegagalan yang tinggi dan mungkin tidak dapat menjamin projek jangka panjang. Mereka mungkin kehabisan wang tunai, kalah dalam persaingan, atau gagal menjual produk mereka, menurut CB Insights. Walaupun anda berjaya bertahan, anda mungkin tidak mampu membayar gaji.

Menguruskan pasukan dan mewujudkan budaya tempat kerja yang positif juga tidak mudah. Bersedia untuk menangani konflik pekerja, menangani situasi yang sukar, dan melakukan perbualan yang sukar. Selain itu, anda perlu terus mencari cara untuk melibatkan pasukan anda. Sekarang setelah anda mengetahui kebaikan dan keburukan pengambilan pekerja baru, adakah anda bersedia menghadapi cabaran itu?