Cara Membuat Hujan Animasi di GIMP

Anda boleh mengambil gambar hujan dan mengubahnya menjadi animasi dengan editor grafik percuma GIMP. Sekiranya anda memasukkan foto besar ke dalam buku kerja GIMP kecil di mana hanya sepertiga atau kurang dari foto asli yang dapat dilihat pada satu-satu masa, anda boleh menduplikasi gambar dan mengalihkan salinan tambahan ke bawah dalam penempatan berperingkat. Apabila anda menambahkan masa animasi ke setiap lapisan, fail tersebut kelihatan penuh dengan hujan hujan animasi.

1

Lancarkan GIMP dan buka foto titisan hujan anda dengan mengklik "Fail" dan "Buka." Gambar anda muncul dalam buku kerja GIMP bersaiz khusus. Lihat bahagian atas buku kerja untuk melihat dimensi fail anda. Contohnya, buku kerja anda mungkin berbunyi "Rain.jpg (RGB, 1 layer) 1800x1400." Bahagian "1800x1400" teks menunjukkan buku kerja anda selebar 1.800 piksel dan tinggi 1.400 piksel.

2

Klik "Fail" dan "Baru" untuk membuat buku kerja baru. Pilih ukuran gambar yang membahagikan kira-kira foto hujan anda pada pertiga. Sebagai contoh, jika ketinggian foto anda adalah 1.400 piksel, tetapkan buku kerja baru anda dengan ketinggian 450 piksel. Anda dapat mengekalkan lebarnya pada 1.800 piksel, atau memasukkannya sebagai 450 untuk membuat fail persegi. Pilih resolusi X dan Y 100 piksel per inci dan klik "OK."

3

Klik "Fail" dan "Buka sebagai Lapisan." Klik pada foto hujan anda, dan ia disisipkan sebagai lapisannya sendiri. Dalam dialog Lapisan, anda dapat melihat lapisan latar belakang kosong dan lapisan foto anda. Klik pada lapisan kosong, dan kemudian klik pada tab "Layer" dan "Delete Layer."

4

Klik pada alat "Pindahkan" dan klik dua kali dan seret foto anda sehingga bahagian bawah foto hampir memenuhi bahagian bawah buku kerja, salah kerana bahagian bawah foto anda dipotong berbanding dengan ruang di buku kerja anda di antara bahagian bawah foto anda dan bahagian bawah buku kerja.

5

Klik "Lapisan" dan "Lapisan Pendua." Ini memperkenalkan foto hujan kedua ke dalam buku kerja anda. Klik pada foto dan kemudian gunakan anak panah ke bawah pada papan kekunci anda untuk mengalihkan foto ke bawah sebanyak 450 piksel, seperti contoh. Gunakan kekunci anak panah ke bawah dan bukannya kaedah klik dua kali dan seret agar foto anda tidak bergerak dari kiri ke kanan. Klik "Lapisan" dan "Gandakan Lapisan" sekali lagi, kali ini menggeser lapisan ke bawah sehingga bahagian atas foto terletak tepat di atas bahagian atas buku kerja.

6

Klik dua kali dalam dialog Lapisan pada nama salah satu lapisan anda. Selepas namanya, masukkan ruang dan kemudian kelajuan peralihan, seperti "(100ms)." Masukkan kelajuan peralihan ini untuk setiap lapisan.

7

Simpan fail anda menggunakan peluasan fail .gif untuk mengekalkan animasi.