Objektif Harga untuk Pawagam

Sekiranya anda memiliki panggung wayang, anda mungkin memperoleh lebih banyak hasil daripada menjual popcorn dan minuman ringan daripada penjualan tiket. Tidak hairanlah, memandangkan kebanyakan kontrak penyewaan filem dimuat di hadapan untuk menggemari studio. Penggemar filem sering meratapi harga makanan ringan filem yang tinggi, tetapi kenyataannya adalah bahawa tanpa baldi popcorn yang terlalu mahal, anda mungkin akan keluar dari perniagaan.

Kotak Pejabat

Kontrak pajakan filem anda menjelaskan berapa lama anda dapat terus menayangkan filem tersebut, dan juga berapa peratus penjualan tiket milik studio. Secara amnya, studio mengambil potongan tertinggi - biasanya 70 atau 80 peratus - pada minggu pembukaan. Peratusan itu menyusut semakin lama filem ini berada di teater anda, tetapi penonton juga begitu. Pada saat anda menyimpan sebahagian besar penerimaan box office, anda mungkin tidak akan memperoleh lebih banyak daripada yang anda lakukan sebelumnya. Mungkin menggoda untuk menaikkan harga tiket, tetapi ada bukti yang menunjukkan bahawa ia benar-benar boleh menjadi bumerang kepada anda.

Pinggang di Tempat Duduk

Kajian bersama antara Stanford Graduate School of Business dan University of California, Santa Cruz menyimpulkan bahawa harga konsesi yang lebih tinggi secara efektif memberi subsidi penjualan tiket. Menjaga harga turun membuka pasaran kepada lebih banyak pengguna, dan walaupun tidak setiap pelanggan menginginkan popcorn dan soda, lalu lintas yang lebih tinggi bermakna lebih banyak peluang untuk penjualan konsesi. Harga yang perlu anda kenakan untuk membuat keuntungan tanpa konsesi akan mendorong banyak pelanggan keluar dari pasaran.

Harga Konsesi

Kerana konsesi adalah dari mana keuntungan sebenar anda berasal, sangat menggoda untuk membuat harga setinggi mungkin. Anda tidak terkecuali dari undang-undang penawaran dan permintaan. Apabila harga naik, permintaan akan turun dan akhirnya penonton filem yang sukar untuk mula mengatakan tidak. Lihatlah berapa kos makanan ringan di teater lain di kawasan anda sebagai titik permulaan dan bermain dengan angka dari sana sehingga anda dapat memperoleh keseimbangan ideal anda. Cara lain untuk menarik minat pelanggan untuk meminum minuman yang mengeluarkan pundi kencing adalah dengan menawarkan isi semula percuma. Walaupun harganya tinggi, anda menarik persepsi pelanggan bahawa mereka mendapat lebih banyak nilai untuk wang mereka. Manfaat tambahan bagi anda adalah bahawa pengisian semula percuma adalah janji yang mungkin tidak perlu anda tunaikan: Pelanggan mungkin enggan meninggalkan teater untuk mengisi semula kerana takut mereka 'Saya akan terlepas sebahagian filemnya.

Pemimpin Kehilangan

Perniagaan sering menjual barang dengan harga murah untuk menarik pelanggan masuk ke kedai mereka. Harapannya adalah bahawa kerugian yang diambil dari produk tersebut akan menghasilkan penjualan - dan keuntungan yang lebih tinggi - di tempat lain di kedai. Pawagam juga boleh memanfaatkan strategi penentuan harga ini. Banyak teater mempunyai spesial mingguan yang bertujuan untuk meningkatkan kehadiran pada waktu yang lebih lambat. Hujung minggu yang sesuai untuk kanak-kanak - misalnya semasa cuti sekolah - juga boleh menjadi strategi yang bagus. Kedua-duanya sering mempunyai tiket yang lebih murah dan harga konsesi khas yang dapat menarik minat orang yang biasanya tidak membeli makanan ringan untuk membeli-belah untuk beberapa popcorn atau gula-gula. Pembelian tiket dalam talian adalah pilihan lain, dan sebenarnya boleh mendapat faedah dua sisi. Pertama, jika anda menawarkan potongan untuk penjualan dalam talian, harga yang lebih rendah dapat menarik lebih banyak pelanggan dan dengan itu lebih banyak peluang untuk penjualan konsesi. Kedua,jika teater anda mengendalikan penjualan tiket dan konsesi di terminal yang sama, mendorong pembelian tiket dalam talian dapat membuat saluran bergerak lebih cepat, membiarkan anda menjual lebih banyak makanan ringan.