Cara Perancangan Bahan Boleh Mempengaruhi Pengeluaran

Perancangan bahan adalah satu bentuk kawalan inventori yang diterapkan secara khusus di firma pembuatan. Proses perancangan bahan bertujuan untuk memastikan syarikat mempunyai semua bahan mentah yang diperlukan untuk pengeluaran tanpa membawa lebihan. Proses perancangan ini dapat mempengaruhi pengeluaran dengan beberapa cara, terutama bergantung pada apakah ia dilaksanakan dengan berkesan.

Kecekapan Sumber Dioptimumkan

Dalam dunia yang ideal, perancangan bahan menyebabkan bahan tersedia untuk jabatan pembuatan kerana mereka terus menghasilkan atau bertindak balas terhadap pesanan pengeluaran. Memenuhi permintaan produk pelanggan atau pelanggan adalah salah satu tujuan terpenting firma pembuatan. Pengoptimuman kecekapan juga bermaksud mengelakkan persediaan berlebihan. Keadaan ini juga bermasalah, kerana menyimpan dan mengurus inventori dan anda mungkin terpaksa membuang bahan yang reput atau rosak.

Kecekapan Pekerja

Usaha merancang bahan anda juga menyumbang kepada kecekapan dalam menggunakan pekerja. Apabila bahan tersedia pada waktu yang tepat, pekerja anda dapat menyelesaikan tugas mereka seperti yang dijadualkan. Kelewatan pengisian bahan menimbulkan kesukaran dalam penjadualan pekerja. Anda boleh meminta pekerja duduk menunggu bahan tiba untuk pengeluaran. Sebagai alternatif, anda boleh menyesuaikan jadual pekerja atau memotong jam dengan cepat. Walau bagaimanapun, dengan kerap mengambil langkah-langkah ini dapat menyumbang ke tempat kerja yang rendah semangatnya.

Kualiti Produk

Perancangan bahan bukan hanya mengenai kecekapan, tetapi juga mempunyai komponen yang berkualiti. Anda mahu membeli bahan berkualiti terbaik yang anda dapat mengikut anggaran anda. Sebagai contoh, pengilang barang mewah mesti merancang untuk menyediakan bahan berkualiti tinggi untuk pengeluarannya. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu mendapatkan bahan dari pembekal khusus atau jauh. Mencari bahan pengganti dalam waktu singkat boleh menyebabkan barang jadi yang kurang berkualiti dan reputasi yang rosak.

Aliran Bahan

Perancang juga harus mengarahkan aliran bahan secara dalaman. Sebaik sahaja anda memasukkan bahan ke kilang pembuatan, bahan tersebut mungkin dipindahkan beberapa kali sepanjang proses pengeluaran. Anda juga mungkin mempunyai beberapa bahagian pengeluaran yang berkongsi bahan tertentu. Perancangan dalaman membantu memastikan pasukan yang betul mempunyai bahan yang tepat pada masa yang tepat. Sekiranya satu projek mempunyai tarikh akhir yang belum selesai, ia mungkin mendahului penggunaan bahan berbanding projek dengan tarikh siap yang lebih jauh.