Cara Memulakan Perniagaan Tanpa Modal

Salah satu sebab utama perniagaan baru gagal adalah hasil langsung dari kekurangan modal menurut Pentadbiran Perniagaan Kecil. Walaupun tidak ideal, anda masih boleh melancarkan perniagaan baru yang berjaya tanpa sumber modal yang besar selagi anda mempunyai idea yang dipikirkan dengan baik dan tidak memerlukan banyak persediaan awal, pengembangan etalase atau keperluan modal lain. "Bootstrapping" perniagaan baru memerlukan pendekatan kreatif untuk menghasilkan, menjenamakan dan memasarkan produk dan perkhidmatan.

1

Pilih perniagaan yang sesuai dengan kos permulaan yang rendah. Perniagaan perkhidmatan, seperti pembukuan, tempat duduk haiwan peliharaan atau perkhidmatan pekerja rencam, tidak memerlukan lebih dari sekadar kad perniagaan untuk rangkaian perkhidmatan anda. Walaupun perniagaan perkhidmatan disesuaikan dengan kos permulaan yang rendah, jika anda mempunyai produk yang luar biasa, jangan biarkan pembiayaan menghentikan anda dari mengembangkan perniagaan.

2

Tulis rancangan perniagaan terperinci yang memfokuskan pada apa yang menjadikan produk anda unik dan mengapa pengguna ingin membelinya. Luangkan banyak masa untuk menyusun rancangan pemasaran yang memfokuskan penjualan pertama dan pengeluaran produk kedua. Ini adalah bagaimana Greg Gianforte, pencipta Brightworks Development, menetapkan model perniagaannya yang kemudian dijual kepada McAfee Associations dengan harga lebih dari $ 10 juta, seperti yang dinyatakan oleh Emily Barker untuk Inc.om.

3

Teruskan pekerjaan anda semasa anda membina pasaran untuk perniagaan anda. Ketepikan peratusan pendapatan bulanan anda untuk membantu membiayai perniagaan asas, kos seperti kad perniagaan, hosting laman web atau pendaftaran perniagaan.

4

Daftarkan perniagaan anda dengan pendaftaran paling murah yang masih melindungi anda, produk dan perkhidmatan anda. Banyak syarikat perkhidmatan dapat beroperasi sebagai pemilik tunggal, mendapatkan pendaftaran nama rekaan dengan harga hanya $ 10 melalui kebanyakan pejabat kerani daerah. Sekiranya anda prihatin dengan tanggungjawab peribadi, ajukan syarikat atau syarikat liabiliti terhad, walaupun kosnya berkisar antara $ 50 hingga $ 350 bergantung pada negeri yang anda daftarkan - LLC dan pendaftaran korporat dilakukan melalui setiausaha negara anda.

5

Buat prototaip produk anda atau contoh perkhidmatan anda.

6

Dapatkan kontrak pengeluaran. Kunci kadar untuk membuat produk anda berdasarkan penjualan dengan titik harga menurun kerana anda mencapai jumlah pesanan minimum.

7

Keluar dan jual produk atau perkhidmatan anda. Tunjukkan prototaip ke pasaran sasaran anda dan dapatkan pesanan pra-bayar. Kirim pesanan untuk menghasilkan produk kerana anda mencapai minimum sasaran anda.

8

Kembangkan apabila pendapatan masuk dan syarikat anda terbukti menjadi sumber pendapatan yang layak.