Bagaimana Menangani Ketahanan terhadap Dasar Baru di Tempat Kerja

Ketahanan terhadap perubahan adalah perkara biasa di tempat kerja, kerana perubahan mengganggu kestabilan dan konsistensi. Kerana perubahan boleh menjadi tekanan, memperkenalkan dasar baru harus dilakukan dengan penuh kepekaan dan empati. Dalam beberapa kes, anda harus mendapatkan pekerja masuk dan melatih pekerja melalui pengenalan dasar baru untuk memastikan budaya positif dan berorientasikan pasukan tetap utuh.

Melibatkan Pekerja

Salah satu kaedah terbaik untuk menangani rintangan pekerja adalah dengan memotongnya secara proaktif sebelum ia bermula. Beberapa syarikat dan pengurus melibatkan pangkat yang vokal atau dihormati dan memfailkan pekerja ketika membincangkan perubahan pekerja. Dengan berbuat demikian, anda dapat mendengar permasalahan pekerja, semoga berjaya mengatasi calon penentang dan meneroka kebaikan dan keburukan bersama. Bersama dengan kelebihan nyata dari menghasilkan polisi yang disokong oleh pekerja yang lantang, anda mempunyai kemampuan motivasi untuk menunjukkan bahawa perubahan polisi adalah "pekerja disokong" ketika memperkenalkannya kepada staf.

Latihan dan Kejurulatihan

Pekerja sering menentang perubahan dasar kerana mereka merasa tidak selesa dengan cara baru melakukan sesuatu atau tidak pasti akan kemungkinan hasilnya. Untuk mengatasi masalah ini, tawarkan latihan dan bimbingan menyeluruh ketika perubahan dilakukan. Sekiranya anda mahukan pekerja penjualan atau perkhidmatan mengubah pendekatan mereka untuk berurusan dengan pelanggan, latihan menyeluruh dan amalan bermain peranan dapat membantu pekerja merasa selesa dengan pendekatan baru. Sekiranya program perisian baru diperkenalkan di jabatan atau pasukan kerja, latihan pakar untuk membuat pekerja dengan cepat dapat mengatasi rintangan perubahan.

Sertailah Fray

Pekerja sangat tahan terhadap perubahan apabila mereka merasakan bahawa perubahan tersebut hanya mempengaruhi pekerja barisan hadapan dan bukan pengurus. Sebagai pemimpin dengan teladan, anda boleh mencontohi standard yang anda harapkan daripada pekerja untuk menunjukkan anda bersimpati dengan mereka. Sebagai contoh, semasa menukar polisi kod berpakaian, anda dapat menunjukkan standard almari pakaian baru pada masa anda melancarkan polisi. Secara umum, bersiaplah untuk mempraktikkan apa yang anda khotbahkan untuk mengelakkan mengasingkan pekerja.

Berkomunikasi secara tegas dan berterusan

Kerana orang menentang perubahan kerana ketidakpastian, komunikasi yang tegas dan berterusan dapat membantu anda membuat mereka merasa lebih yakin. Mesyuarat individu, kumpulan kecil atau pejabat adalah tempat yang mungkin untuk memberitahu pekerja mengenai perubahan tersebut. Tindakan susulan dengan setiap jabatan atau pekerja kerana polisi ini berkuat kuasa membantu anda mendengar kebimbangan dan menangani cabaran yang timbul. Dengan hanya mengetahui bahawa anda berada di sekitar dan bersedia membantu dengan cara apa pun yang diperlukan dapat membuat pekerja tidak yakin. Sekiranya anda mempunyai penekanan individu, anda boleh mencuba mendapatkan rakan sebaya di jabatan mereka untuk membantu memujuk mereka untuk masuk. Anda mungkin akhirnya terpaksa mendesak pekerja menyesuaikan diri atau memberhentikan risiko.