Strategi Segmentasi Pelanggan

Setelah perniagaan mengenal pasti pasaran sasarannya - orang yang kemungkinan besar akan membeli barang dan perkhidmatannya - ia dapat membahagikan pelanggan dengan lebih jauh menggunakan strategi segmentasi. Pelanggan di segmen ini mempunyai satu atau lebih ciri. Dengan menggunakan pengetahuan ini, individu yang bertanggungjawab untuk memasarkan perniagaan kecil mengembangkan rancangan khusus untuk menjangkau pelanggan yang disasarkan ini dengan berkesan. Segmentasi membolehkan syarikat membina hubungan dan kesetiaan dalam pelanggan dengan menyediakan keperluan dan keperluan mereka dengan lebih baik. Walaupun sebuah syarikat dapat menggunakan pemboleh ubah yang tidak terhitung jumlahnya untuk menyegmentasikan keseluruhan pasarnya, ada beberapa variabel yang paling sering digunakan untuk segmentasi pelanggan.

Strategi Demografi

Segmentasi demografi melibatkan pembahagian pasaran pelanggan menggunakan pemboleh ubah seperti jantina, umur, pendapatan, tahap pendidikan, pekerjaan, status sosioekonomi, jenis keluarga (tradisional, bercerai, ibu bapa tunggal), agama, bahasa, budaya dan kewarganegaraan. Sebagai contoh, produk mungkin berjaya di satu kawasan negara dan gagal di kawasan lain kerana tumpuan budaya atau kewarganegaraan tertentu. Mainan dan pakaian biasanya dipasarkan untuk usia dan jantina tertentu, dan beberapa perkhidmatan dibuat khusus untuk mereka yang berada dalam kelompok pendapatan tertentu (misalnya pembantu rumah tangga, pengasuh rumah, landskap). Sekiranya pasaran sasaran anda adalah keluarga dengan anak kecil, strategi pemasaran demografi akan membuat anda mencari peluang iklan di majalah, buletin dalam talian, laman web dan penerbitan lain yang memenuhi keperluan keluarga ini.

Strategi Geografi

Segmentasi geografis membahagi pasar mengikut lokasi tertentu, dan dapat merujuk pada keseluruhan negara atau negara atau dapat dibahagikan lebih jauh berdasarkan lingkungan. Segmentasi geografi juga dapat menggunakan pemboleh ubah seperti iklim, ukuran kota atau kota, kawasan pedesaan atau metropolitan, dan jenis lanskap (pergunungan, tepi pantai atau tanah pertanian). Ini membolehkan syarikat menentukan jenis produk yang berguna atau perlu di kawasan tertentu. Sebagai contoh, sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam papan luncur dan peralatan sukan pantai yang lain akan memfokuskan usahanya ke negeri-negeri seperti Florida dan California di mana melayari adalah sukan yang popular. Strategi ini membolehkan komunikasi yang disasarkan juga. Sekiranya syarikat menggunakan papan iklan di kawasan pantai, pesan tersebut cenderung mencapai sasaran yang diharapkan daripada meletakkan iklan papan iklan yang sama di tengah kota.

Strategi Psikografi

Strategi psikografi membahagikan pasaran pelanggan mengikut nilai dan gaya hidup, status sosial dan jenis keperibadian. Segmentasi jenis ini memisahkan pasaran dengan bagaimana seseorang yang menjalani gaya hidup tertentu bertindak balas terhadap pertimbangan dan pembelian produk atau perkhidmatan. Minat, sikap, pendapat dan nilai semuanya menyumbang kepada pandangan seseorang terhadap produk atau perkhidmatan. Contohnya, mereka yang mempunyai pandangan politik liberal mungkin tidak berminat dengan buku baru yang dikarang oleh pengarang yang sangat konservatif. Dengan menggunakan strategi ini, sebuah syarikat dapat mempersembahkan produknya dengan cara yang menjadikannya menarik bagi kumpulan tertentu, sesuai dengan status, keperibadian atau nilai mereka. Kelas sosial yang lebih tinggi mungkin lebih terbuka untuk perkhidmatan tambahan, ciri dan penjualan eksklusif, sebagai contoh.

Strategi Tingkah Laku

Strategi segmentasi tingkah laku bermaksud syarikat menggunakan maklumat yang diperoleh mengenai keperluan pelanggan dan reaksi mereka terhadap keperluan tersebut. Tingkah laku mungkin merangkumi kesetiaan pelanggan terhadap jenama tertentu; membayar harga permintaan untuk pembelian atau hidup dengan anggaran terhad; pembelian berulang atau pelanggan kali pertama; atau pelanggan yang bersedia untuk membeli atau bersedia untuk membandingkan dengan apa yang mereka lihat di tempat lain. Pelanggan yang tersegmentasi menggunakan strategi ini juga dapat dibahagikan mengikut cara mereka menggunakan produk atau perkhidmatan atau intensitas penggunaannya - sebagai contoh, pelanggan yang menyewa perkhidmatan pembersihan seminggu sekali berbanding orang yang menggunakan perkhidmatan yang sama sekali setiap enam bulan. Sekiranya syarikat menyedari bahawa ada keperluan untuk pilihan tambahan dari barisan produk untuk memberikan lebih banyak variasi kepada pelanggan yang setia,ia dapat mengembangkan produk berdasarkan pengetahuan yang diterima melalui strategi segmentasi ini.