Cara Menyumbang Produk Kerja sebagai Potongan Cukai

Sekiranya anda mempunyai produk kerja yang ingin anda sumbangkan, anda boleh membuat potongan atas sumbangan tersebut atas penyata cukai pendapatan anda. Syarikat biasa menggunakan Borang 1120 untuk melaporkan pendapatan perniagaan dan sumbangan amal. Walau bagaimanapun, syarikat S, syarikat milik tunggal dan perkongsian adalah entiti yang mengalir, yang bermaksud bahawa walaupun perniagaan mungkin membuat sumbangan, pemotongan biasanya dicatat pada penyata cukai pendapatan individu pemilik - Borang 1040. Untuk menerima potongan, sumbangan mesti dibuat kepada organisasi kebajikan, seperti gereja, sekolah atau kedai barang berjimat cermat. Sumbangan yang diberikan kepada organisasi swasta atau politik tidak boleh dikurangkan.

1

Tentukan asas kos anda dalam produk. Asas kos anda adalah jumlah yang anda bayar untuk membeli barang tersebut, atau jumlah yang anda bayar untuk menghasilkan produk tersebut.

2

Tentukan nilai pasaran produk yang wajar. Nilai pasaran saksama adalah jumlah yang akan dibayar oleh seseorang untuk item tersebut. Dalam beberapa kes, nilai pasaran saksama sama dengan jumlah yang anda jual untuk produk tersebut, tetapi sekiranya produk itu ketinggalan zaman, masyarakat umum boleh memberikan nilai yang lebih rendah pada produk tersebut, walaupun anda biasanya akan mengenakan lebih banyak harga untuk produk tersebut.

3

Pilih jumlah yang lebih rendah dari asas kos dan pengiraan nilai pasaran wajar. Anda boleh mengambil potongan untuk asas anda dalam produk, atau nilai produk, mana yang lebih sedikit. Anda mungkin tidak mengambil potongan untuk jumlah yang lebih tinggi. Dalam banyak kes, produk perkilangan menurun nilainya dari masa ke masa dan nilai pasaran saksama lebih rendah daripada asas kos untuk item tersebut. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, produk mungkin akan bertambah nilainya dari masa ke masa. Contoh produk dalam kategori ini mungkin termasuk produk yang mengandungi permata berharga, atau barang yang dianggap sebagai barang koleksi. Untuk item ini, asas kos umumnya lebih rendah daripada nilai pasaran wajar.