Apakah Perbezaan Antara Pelan Pemasaran & Pelan Korporat?

Untuk memahami perbezaan antara rancangan pemasaran dan rancangan korporat, fikirkan rancangan korporat sebagai perahu layar dan rancangan pemasaran sebagai pelayarannya. Tanpa semua komponen yang membentuk kapal layar - tiang, lambung kapal, tali - belayar hanyalah helaian bahan yang tidak mempunyai momentum tersendiri. Tanpa belayar, perahu layar melayang tanpa arah atau mungkin duduk berhari-hari tanpa bergerak ke depan. Perahu dan belayar diperlukan untuk bergerak maju. Dan sama seperti berlayar, kedua-dua jenis rancangan perniagaan itu penting jika syarikat ingin berlayar dengan tujuan dan bersaing dalam perlumbaan.

Pelan Korporat

Rancangan korporat adalah strategi keseluruhan yang menganalisis, mengatur dan mengarahkan syarikat. Semua unit berfungsi - termasuk kewangan, operasi, sumber manusia dan pemasaran - berada di bawah rancangan korporat. Rancangan ini menjawab dua soalan penting dan mendasar: perniagaan kita dalam apa? Dan perniagaan apa yang harus kita jalani? Rancangan korporat menetapkan objektif sehingga pihak pengurusan dapat membuat keputusan yang tepat, seperti tempat untuk mendapatkan sumber. Ia juga mewujudkan matlamat penanda aras untuk membantu memotivasi pengurusan dan juga pekerja serta menilai prestasi syarikat

Rancangan Pemasaran

Secara tradisinya, rancangan pemasaran didasarkan pada objektif yang diperincikan dalam rancangan korporat dan tidak merangkumi unit fungsional lain yang tidak berkaitan, seperti sumber manusia. Walau bagaimanapun, pemasaran sangat penting bagi perniagaan sehingga rancangan pemasaran harus menjadi permulaan rancangan perniagaan apa pun. Namun, kebanyakan rancangan pemasaran berfungsi untuk menentukan rancangan korporat dengan lebih terperinci kerana berkaitan dengan pemasaran. Sebagai contoh, rencana pemasaran dapat meliputi analisis pelanggan, pasar, promosi, harga, kedudukan dan strategi pembungkusan, serta menentukan hasil penjualan yang diharapkan.

Pelan Korporat Berkesan

Rancangan korporat yang berkesan didasarkan pada proses perancangan korporat yang berkesan. Namun tiga perempat pengurus yang disurvei oleh Andrew Campbell dalam artikel "Harvard Business Review", "Disesuaikan, Tidak Tanda Aras: Pandangan Baru dalam Perancangan Korporat," kata proses perancangan syarikat mereka tidak berjalan lancar. Oleh itu, penting untuk memahami bahan-bahan yang membentuk rancangan korporat yang baik. Ini termasuk visi yang jelas untuk membangun proses, objektif dan cara yang jelas untuk mendorong pembelian dari perniagaan, pekerja atau pihak berkepentingan yang dipengaruhi oleh rancangan tersebut.

Pelan Pemasaran Yang Berkesan

Menurut Philip Kotler dalam "Menurut Kotler" kebanyakan rancangan pemasaran kurang dilakukan dan tidak memiliki strategi yang bermakna. Untuk membuat rancangan pemasaran yang dirancang dengan baik, perniagaan mesti mempunyai proses perancangan yang mantap. Kotler menyarankan untuk menggunakan proses enam langkah yang merangkumi analisis kompetitif dan persekitaran, penetapan objektif, menentukan arah strategis, memperincikan taktik pemasaran, membuat anggaran dan menetapkan cara untuk mengukur dan menilai rancangan pemasaran sehingga rencana tersebut dapat disemak kembali jika diperlukan .