Cara Memulakan Perkhidmatan Pembersihan Rumah

Perniagaan pembersihan rumah adalah perkhidmatan yang sangat diminati di seluruh negara. Terutama jika anda tinggal berhampiran bandar besar dengan banyak kediaman, anda boleh memulakan perniagaan membersihkan rumah dan menjana sejumlah wang. Apa yang mungkin menghalangi anda adalah bermula. Memulakan perniagaan pembersihan rumah agak cepat, mudah dan murah, jadi dalam beberapa langkah mudah, anda dapat membuka perniagaan dan mula membersihkan rumah baru.

1

Tulis rancangan perniagaan. Rancangan perniagaan tidak harus panjang dan rumit, tetapi harus menjelaskan jenis rumah atau pelanggan apa yang ingin anda sasarkan, dan jenis perkhidmatan pembersihan apa yang ingin anda tawarkan. Anda mungkin juga ingin memasukkan kawasan tertentu yang anda ingin tawarkan perkhidmatan pembersihan anda; pakej pembersihan dan harga untuk setiap pakej atau perkhidmatan a la carte.

2

Daftarkan perniagaan dengan negeri dan daerah. Hubungi setiausaha negara untuk mendaftarkan perniagaan di dewan negara dan bandar untuk mendaftarkan perniagaan dengan daerah atau bandar tempatan.

3

Beli bekalan dan peralatan pembersih. Beli produk pembersih, mop, penyapu, vakum, kain, baldi dan apa-apa bekalan pembersih lain yang anda perlukan.

4

Dapatkan insurans liabiliti. Hubungi ejen insurans anda untuk mendapatkan tahap perlindungan yang tepat untuk insurans liabiliti sekiranya berlaku sesuatu semasa anda membersihkan rumah pelanggan.

5

Dapatkan ikatan. Ikatan adalah jaminan yang dapat memberi ketenangan kepada klien anda terhadap kecurian atau kerugian semasa anda membersihkan rumah mereka.

6

Dapatkan Nombor Pengenalan Cukai persekutuan. Hubungi Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk mendapatkan nombor cukai untuk perniagaan. Anda memerlukan nombor ini untuk mengemukakan penyata cukai persekutuan anda. Sekiranya anda mengambil pekerja, anda juga memerlukan nombor ini untuk membayar cukai pekerjaan dan mengemukakan pulangan ini setiap suku tahun. Sebagai tambahan, bank memerlukan nombor ini bersama dengan dokumen perniagaan anda untuk membuka akaun bank perniagaan.

7

Buka akaun bank perniagaan. Cari bank tempatan atau kesatuan kredit yang menawarkan akaun pemeriksaan perniagaan kecil. Buka akaun supaya anda dapat menerima pembayaran dari pelanggan dan membayar bil perniagaan anda.

8

Tulis strategi pemasaran anda dan promosikan perniagaan anda. Tentukan bagaimana anda dapat mendapatkan nama perniagaan dan tawaran perkhidmatan anda di hadapan khalayak yang anda sasarkan. Contohnya, jika anda mempromosikan perniagaan anda ke kawasan kejiranan dengan persatuan pemilik rumah, letakkan iklan di buletin mereka atau dapatkan kebenaran untuk membagikan brosur dari rumah ke rumah.