Harapan Hidup Netbook

Netbook pertama lebih merupakan kebaruan daripada alat yang berguna, tetapi banyak berubah menjadi pengganti komputer riba. Peningkatan penggunaan ini telah memperlihatkan kelemahan yang wujud dalam reka bentuk netbook dan telah mendorong pengeluar untuk lebih menekankan pada ketahanan. Oleh kerana netbook mempunyai titik harga rendah dan margin keuntungan yang kecil, adalah satu cabaran untuk membinanya dengan standard kualiti yang sama dengan komputer riba. Itulah sebabnya penting untuk mempertimbangkan batasan mereka.

Kebolehpasaran Pasaran

Pasaran komputer sentiasa berubah, dengan peranti baru muncul sepanjang masa. Seiring prosesor, penyimpanan dan memori semakin kecil dan kuat, komputer tablet, seperti iPad, dan bahkan telefon pintar mula bersaing dengan netbook. Komputer riba juga semakin murah dan menjadikan netbook sebagai pilihan yang kurang menarik. Pasaran netbook menyahut cabaran-cabaran ini dengan menjadikan netbook lebih fleksibel dan berkemampuan, tetapi dalam beberapa cara ia dapat merugikannya. Bagaimanapun, daya tarikan awal netbook adalah mudah alih, kesederhanaan dan kemampuan mereka, jadi skrin yang lebih besar, lebih banyak kuasa dan harga yang lebih tinggi mungkin bukan yang diinginkan pengguna. Nathan Edwards PC Magazine nampaknya setuju. Dalam sebuah artikel untuk Digital Trends, dia mengamati, "Netbook yang maju adalah jenis oxymoron - ukuran dan kesederhanaan yang dijual."

Maklum Balas Pengguna

Beberapa pengguna akademik, seperti Loreto Normanhurst Girls School dan Findon Primary School of Australia, telah memilih netbook dari syarikat seperti Acer kerana mereka mempunyai jaminan tiga tahun dengan pilihan untuk memperpanjangnya selama satu tahun tambahan. Ini adalah liputan yang baik mengikut standard netbook, tetapi tidak semua pengguna begitu bernasib baik. Richard Finlay, pengurus projek IS untuk Persatuan Perkhidmatan Awam (PSA), membeli enam notebook HP Mini dan sebelum 15 bulan berlalu, tiga daripadanya gagal. Untuk memburukkan lagi keadaan, keenam-enam mereka hanya mempunyai jaminan jaminan satu tahun dari HP. Hewlett Packard mengatakan jangka hayat perkhidmatan untuk netbook ini hanya 15 hingga 24 bulan. Ini berbeza dengan komputer riba 80 HP yang juga dibeli oleh PSA. Daripada jumlah tersebut, hanya satu yang gagal dalam tempoh 18 bulan dan HP menilai jangka hayat mereka pada tiga hingga lima tahun.

Ujian Penurunan

Pada musim panas 2010, Dell mengupah syarikat penilaian teknologi Principled Technologies untuk menguji netbook Latitud 2110 dengan HP Mini 2102, dua model PC Asus Eee, dan dua model IdeaPad Lenovo. Ujian ini melibatkan pembukaan dan boot setiap netbook, kemudian menjatuhkannya ke karpet dari ketinggian 29 inci. Enam netbook berada dalam keadaan sempurna sebelum penurunan pertama tetapi selepas satu penurunan HP Mini 2102, satu Asus dan satu Lenovo terlalu rosak untuk meneruskan ujian. Selepas penurunan kedua, Asus yang tersisa menjadi tidak responsif dan dikeluarkan dari ujian. Lenovo yang tersisa mengalami kerosakan skrin tetapi masih dihidupkan semula. Selepas kejatuhan terakhir, kedua finalis netbook masih berjaya, tetapi Dell Latitude 2110 hampir tidak rosak sementara Lenovo mempunyai masalah skrin dan cakera keras yang ketara.

Ulasan dan Penilaian

Wize.com menyusun hasil 124 laman web tinjauan untuk mencari komputer riba dan netbook terbaik dan terburuk. Peringkat ketahanan mereka menunjukkan bahawa kebanyakan pengeluar netbook mempunyai gabungan model berkualiti tinggi dengan rekod prestasi yang baik dan model berkualiti rendah dengan prestasi yang buruk. Antara pemimpin ketahanan Wize.com adalah ASUS Eee PC 1005HA dan 1000HE (bukti bahawa beberapa netbook ASUS lebih baik daripada yang lain), dan Samsung N310.