Aktiviti Meningkatkan Budaya Korporat

Membangun jenis budaya yang menarik pekerja, membuat pekerja anda bahagia, dan membina kejayaan syarikat memerlukan anda untuk melampaui budaya korporat standard. Budaya korporat yang kuat adalah budaya yang memberdayakan pekerja, membuat mereka senang datang bekerja, dan meningkatkan produktiviti mereka. Dengan melaksanakan aktiviti yang mempromosikan pemikiran, komunikasi, prestasi dan masa lapang, anda akan melihat bentuk tenaga kerja yang kuat.

Sesi Idea

Satu masalah dengan budaya korporat adalah bahawa idea daripada orang selain pengurusan atasan nampaknya didorong oleh jalan. Agar syarikat terus maju, ia memerlukan semua pekerja, dari mereka yang memegang jawatan peringkat permulaan hingga ke palungan, untuk menyumbangkan idea dan penyelesaian. Sekiranya idea untuk berjaya dan penyelesaian untuk masalah selalu datang dari orang yang sama, syarikat itu berisiko mengalami kebuntuan. Dengan mengadakan sesi idea, syarikat mempunyai peluang untuk melibatkan semua orang. Sesi idea berfungsi dengan bertemu dengan semua pekerja - semua pada satu masa atau mengikut jabatan, bergantung pada ukuran tenaga kerja - dan mendesak setiap orang untuk menyuarakan pendapat mereka mengenai apa yang dapat dilakukan untuk meningkatkan syarikat. Dengan berbuat demikian, syarikat tidak hanya menerima suara segar, mereka juga memberi kuasa kepada pekerja dan membuat mereka merasa bahawa mereka mempunyai kekuatan untuk mengubah syarikat.

Aktiviti Komunikasi

Tanpa komunikasi, pekerja mendapati diri mereka tidak dapat menyelesaikan tugas dengan berkesan dan mungkin merasakan kekurangan ketelusan, yang menunjukkan syarikat menyimpan rahsia. Apabila terdapat kekosongan maklumat, sesuatu akan mengisinya, dan itu mungkin bukan maklumat yang betul. Kegiatan komunikasi mempromosikan pengetahuan dan ketelusan di tempat kerja dengan menjelaskan tujuan baru, memberi arahan baru, dan berbicara tentang perubahan syarikat. Aktiviti komunikasi merangkumi pertemuan menarik mingguan dan menyatukan semua orang untuk sesi soal jawab. Dengan memastikan bahawa anda menangani masalah pekerja semasa aktiviti ini dan menjelaskan perubahan yang sedang dilalui syarikat, anda membina tenaga kerja yang berpengetahuan dan berpuas hati. Aktiviti mesti dijalankan secara konsisten; jika tidak, kesannya akan cepat hilang.

Pertandingan

Tanpa persaingan, ada sedikit insentif untuk ditingkatkan. Walaupun ini jelas berlaku untuk syarikat di industri atau bidang yang tidak mempunyai perniagaan yang bersaing, ini juga berlaku untuk pekerja. Dengan mengadakan pertandingan dan memberi penghargaan kepada para pemenang, anda menanamkan daya saing yang sihat dalam budaya korporat anda dan anda juga meningkatkan produktiviti. Contohnya, andaikan anda mengadakan pertandingan untuk melihat siapa yang dapat membuat jualan terbanyak. Jelas sekali produktiviti akan meningkat sepanjang pertandingan, kerana setiap pekerja ingin menang. Setelah pertandingan berakhir, pekerja yang ketinggalan mempunyai insentif untuk membuktikan diri dan prestasi mereka lebih baik.

Masa lapang

Budaya korporat sering mempunyai stigma "kerja, kerja, kerja" yang melekat padanya. Pekerjaan anda yang terlalu banyak menimbulkan kesulitan di kalangan tenaga kerja dan kehabisan tenaga kerja walaupun pekerja terbaik anda. Memperuntukkan masa lapang kepada pekerja anda mencegah kerja berlebihan dengan membiarkan pekerja anda sedikit masa - seperti 15 hingga 30 minit - untuk berehat dan bersantai dari tugas harian mereka. Contoh aktiviti masa lapang termasuk pertandingan permainan seperti ping pong dan pinball, kawasan latihan, dan menawarkan peluang kepada pekerja untuk menghabiskan masa lapang di Internet.