Keselamatan Lonjakan Outlet Copier

Bagi banyak pejabat, mesin fotokopi merupakan pelaburan yang signifikan - ribuan dolar jika dibeli secara langsung atau ratusan sebulan dalam kos pajakan. Lonjakan voltan elektrik yang disebabkan oleh kilat, peralatan industri atau kecelakaan talian kuasa, boleh merosakkan bahagian elektronik yang sensitif pada mesin fotokopi. Dengan harga sekitar $ 20, penekan lonjakan mencegah kerosakan ini dengan menghadkan voltan saluran secara elektronik. Bekalan kuasa yang tidak terganggu adalah penyelesaian yang lebih baik - ia membolehkan anda menjalankan mesin fotokopi semasa kuasa habis.

Kejutan dan Kerosakan

Lonjakan adalah kenaikan voltan saluran kuasa yang sangat cepat. Walaupun rata-rata sekitar 115V, lonjakan menaikkannya menjadi sekitar 6000V dalam beberapa juta detik, kemudian turun dengan cepat. Tenaga letupan ini cukup untuk membebankan litar bersepadu dan komponen elektronik lain, serta merta menghancurkannya. Komponen yang rosak biasanya tidak lagi mengalirkan elektrik; walaupun ini dapat mengelakkan berlakunya kerosakan elektrik, anda akan menggunakan mesin fotokopi yang rosak.

Surge Suppressor

Jalur daya yang mempunyai penekan lonjakan mempunyai komponen yang disebut varistor logam oksida. MOV biasanya mempunyai rintangan yang sangat tinggi dan tidak banyak mempengaruhi daya elektrik. Namun, apabila merasakan lonjakan voltan, rintangannya menurun, menyerap tenaga lonjakan dan menghilangkan kesan berbahaya. Pereka elektronik telah mencipta pelbagai MOV dengan penilaian yang berbeza; apabila anda membeli penekan lonjakan, dapatkan satu dengan kapasiti amp yang mencukupi untuk menjalankan mesin fotokopi anda dengan selamat. Contohnya, mesin fotokopi desktop mungkin baik dengan 10 amp, tetapi model yang lebih besar mungkin memerlukan 15 hingga 20 amp.

GFI

Outlet gangguan kerosakan tanah mencegah kejutan dengan merasakan ketidakseimbangan elektrik di antara wayar panas, tanah dan neutral. Walaupun ini adalah ciri keselamatan yang penting, terutama untuk bengkel dan bilik mandi, ia tidak memberikan perlindungan lonjakan dengan sendirinya. Sekiranya anda memasang mesin fotokopi ke outlet GFI, sambungan masih memerlukan peranti penekan lonjakan.

UPS

Bekalan kuasa yang tidak terganggu adalah peranti yang menyediakan elektrik semasa pemadaman elektrik. Ia mempunyai bateri asid plumbum dan litar yang memantau voltan saluran. Sekiranya voltan masuk dari talian kuasa jatuh di bawah nilai ambang, litar monitor secara automatik bertukar, menghasilkan arus voltan 120 volt menggunakan bateri sebagai sumber kuasa. UPS juga memberikan perlindungan lonjakan, jadi anda boleh menggunakannya dengan mesin fotokopi pejabat anda. Model UPS hadir dalam berbagai ukuran sesuai dengan kekuatan yang mereka berikan dan masa yang tersedia oleh bateri. UPS tidak mahal, jadi jika kawasan anda mempunyai masalah dengan gangguan bekalan elektrik - walaupun singkat - masuk akal untuk mendapatkannya.