Cara Memotivasikan Rakan Sekerja yang Malas

Pada akhirnya, memotivasi pekerja adalah tugas pemilik perniagaan atau pengurus. Walau bagaimanapun, rakan sekerja dapat membantu mendorong ahli pasukan dan rakan sekerja untuk melakukan usaha profesional dan memastikan produktiviti tempat kerja terus berjalan. Berhati-hatilah dan jangan melampaui batas dalam usaha mendorong anda, kerana desakan anda untuk mereformasi staf yang malas berpotensi ditafsirkan sebagai gangguan.

Berikan Contoh yang Baik

Muncul untuk bekerja tepat pada waktunya, laksanakan tugas pekerjaan anda dengan sebaik mungkin dan jangan mengeluh mengenai atasan atau syarikat anda. Menetapkan contoh positif untuk rakan sekerja yang malas dapat membantu mereka melihat nilai dalam inisiatif dan dedikasi anda. Sekiranya dan ketika anda dihargai atas usaha anda, itu dapat dilihat sebagai bukti kerja keras yang membuahkan hasil, yang dapat menjadi motivator yang efektif bagi orang lain.

Meminta bantuan

Ajak rakan sekerja yang malas untuk mengambil bahagian dalam projek atau inisiatif atau untuk membantu dengan tugas yang berkaitan dengan pekerjaan. Kadang-kadang kakitangan yang malas enggan kerana mereka tidak yakin dengan kemampuan mereka atau tidak diberi peluang untuk menunjukkan pengetahuan atau kepakaran mereka. Sekiranya anda mengetuai projek berpasukan, berikan tugas khusus dengan tujuan dan objektif yang dapat diukur kepada rakan sekerja anda yang malas dan nyatakan semangat anda untuk mendapat input.

Beri Maklum Balas Positif

Puji dan terima kasih kepada rakan sekerja yang malas ketika mereka melangkah dan bekerja keras. Ganjaran tingkah laku profesional yang positif dapat mendorong perkara yang sama. Tentukan pujian anda. Sebagai contoh, "Input anda pada skema reka bentuk sangat membantu saya menyusun konsep untuk persembahan." Ini menunjukkan rakan sekerja yang malas bahawa ideanya mempunyai kelebihan, berkesan, diperhatikan dan dihargai.

Tawaran Quid Pro Quo

Memotivasikan rakan sekerja yang enggan untuk melakukan sesuatu dengan menawarkan untuk melakukan sesuatu sebagai balasannya. Sebagai contoh, jika anda mengumpulkan acara penggalangan dana dan memerlukan pertolongan untuk membersihkannya selepas itu, sukarela untuk mengambil tugas yang tidak memuaskan bagi pekerja yang malas. Sebagai contoh, "Steve, jika anda dapat memastikan semua sampah dibuang setelah konsert, saya akan mengembalikannya pada akhir bulan."

Bawa Kekuatan

Sekiranya rakan sekerja yang malas merosakkan kemampuan anda untuk melakukan tugas anda dengan berkesan, dan anda tidak dapat mengubah keadaan anda sendiri, berbincanglah dengan atasan anda. Akhirnya penyelia pekerja bertanggungjawab untuk memastikan dia menjalankan tugasnya dengan baik, dan jika pekerja tidak memberi sumbangan, ia boleh memberi kesan negatif kepada orang lain dalam organisasi. Bersikap spesifik semasa anda menyampaikan aduan anda kepada bos. Sebagai contoh, "Steve tidak melakukan pengajuan akhir bulan selama tiga bulan berturut-turut, dan ini membuat seluruh jabatan tertinggal dalam menindaklanjuti petunjuk."