Cara Membuat Pelayan Berasaskan Komputer Anda Sendiri

Sebilangan besar syarikat berminat untuk meningkatkan garis bawah laporan kewangan mereka, dan teknologi adalah salah satu kesan terbesar pada margin keuntungan. Walaupun komputer dan pelayan memudahkan komunikasi dan proses perniagaan umum, mereka mahal dan boleh dilaksanakan. Sekiranya belanjawan anda ketat dan anda ingin menjimatkan wang, atau jika anda hanya ingin mempelajari lebih lanjut mengenai teknologi, anda boleh membina pelayan komputer anda sendiri.

1

Bina atau beli perkakasan. Anda boleh menjimatkan beratus-ratus dolar untuk perkakasan sebenar dengan membeli alat ganti dan memasangnya sendiri. Kelemahannya ialah anda tidak mempunyai jaminan keseluruhan sekiranya salah satu perkakasan gagal. Kelebihannya ialah kosnya jauh lebih rendah. Sertakan sekurang-kurangnya 500GB storan cakera dan 4GB RAM. Peralatan standard merangkumi pemacu optik baca-tulis CD / DVD, antara muka rangkaian, monitor, papan kekunci dan tetikus.

2

Memperoleh dan memasang pilihan sistem operasi pelayan. Untuk pelayan yang menyampaikan aplikasi seperti pengurusan inventori, perancangan sumber dan aplikasi pejabat am, Microsoft Windows berfungsi dengan baik dan selamat dan stabil. Linux berfungsi dengan baik untuk pelayan utiliti yang memberikan perkhidmatan infrastruktur seperti DHCP, DNS dan perkhidmatan proksi Web. Pelayan Windows juga dapat mengisi peranan utiliti jika anda ingin menggabungkan semua perkhidmatan pada pelayan yang sama. Kelebihan kos Linux adalah percuma, sementara perisian Windows Server berharga ribuan dolar, bergantung pada syarat pelesenan dan jumlah pengguna.

3

Pasang aplikasi atau utiliti yang diperlukan, bergantung pada peranan pelayan. Pasang dan uji satu aplikasi atau utiliti pada satu masa sehingga anda akan mengetahui punca masalah yang berlaku. Konfigurasikan pengalamatan rangkaian pada kad antara muka rangkaian mengikut skema pengalamatan khas rangkaian anda.

4

Sambungkan pelayan ke rangkaian dan uji kesambungannya. Gunakan perintah "ping" untuk melakukan ping alamat IP pelayan dari PC klien. Setelah kesambungan terjalin, uji aplikasi yang dipasang dan bersiap untuk memindahkan pelayan ke status pengeluaran.