Kaedah LIFO Aliran Tunai

Pemilik perniagaan kecil berusaha untuk memperincikan inventori dengan tepat dan cekap. Anda bukan sahaja harus memastikan barang-barang inventori selamat dan tidak rosak, tetapi anda mesti mengesan kos anda dengan teliti untuk memastikan anda beroperasi dengan keuntungan. Kaedah perakaunan pilihan anda mempengaruhi pendapatan dan cukai yang anda bayar. Kaedah terakhir, pertama, atau LIFO membantu mengekalkan cukai anda ketika harga meningkat.

Andaian Aliran Kos

Aliran fizikal inventori tidak harus menyerupai andaian aliran yang anda buat mengenai kos inventori. Kaedah aliran menerangkan cara menetapkan kos untuk inventori yang anda jual. Ini adalah kos barang yang dijual, atau COGS, dan anda mengurangkannya dari hasil penjualan untuk mengira keuntungan kasar anda. Kaedah aliran pilihan anda membantu menetapkan COGS anda, keuntungan kasar, pendapatan bersih dan cukai yang perlu dibayar. Kaedah LIFO berguna dalam persekitaran ekonomi yang normal di mana harga cenderung meningkat dari masa ke masa.

Kaedah LIFO

Apabila anda memilih kaedah LIFO, anda menetapkan kos terkini untuk barang yang anda jual. Ini biasanya adalah kos tertinggi. COGS anda akan menggambarkan kos yang tinggi, memberikan anda margin keuntungan yang lebih rendah dan pendapatan yang kurang dikenakan cukai. Sekiranya anda memilih first-in, first-out, atau FIFO, keadaan sebaliknya akan berlaku - pendapatan bercukai anda akan lebih tinggi. Dengan memilih LIFO, nilai buku inventori anda kehilangan sentuhan dengan harga semasa, sedangkan COGS anda menggambarkan kos semasa dengan tepat.

Pembubaran LIFO

Anda boleh memilih dari beberapa kaedah LIFO khusus untuk mengesan kos inventori anda. Kaedah ini membuat kumpulan inventori yang dikelompokkan berdasarkan ciri fizikal item atau pada tahun di mana anda membeli item tersebut. Apa sahaja kaedah yang anda pilih, pembelian anda membuat lapisan inventori dengan kos yang berbeza. Pembubaran LIFO berlaku apabila anda memasuki lapisan yang lebih tua kerana anda telah menghabiskan yang terbaru. Pembubaran LIFO menurunkan COGS anda dan meningkatkan pendapatan bercukai anda. Pembubaran mungkin berlaku kerana item inventori yang dihentikan - akhirnya anda akan melalui semua lapisan semasa anda menjual baki stok anda.

Rizab LIFO

Anda boleh memilih untuk menggunakan LIFO untuk pelaporan cukai anda dan FIFO untuk pelaporan kewangan anda. Perbezaan nilai buku inventori di bawah dua anggapan ini disebut "simpanan LIFO" atau "kelebihan FIFO berbanding LIFO." Ini adalah akaun kontra-aset yang dikaitkan dengan inventori yang mendedahkan perbezaan kos inventori sejak penggunaan LIFO anda. Kerana kenaikan harga, akaun rizab LIFO biasanya mempunyai baki kredit, yang mencerminkan nilai inventori yang lebih rendah di bawah LIFO. Perubahan dalam akaun rizab dari tahun ke tahun muncul dalam COGS. Seorang pelabur mungkin ingin tahu mengenai simpanan LIFO anda ketika membandingkan syarikat anda dengan syarikat yang menggunakan FIFO untuk pelaporan cukai.