Cara Pertikaian Paten

Terdapat banyak alasan untuk mempertikaikan hak paten. Anda mungkin penemu yang namanya dihilangkan dari senarai pencipta. Penemuan anda mungkin dicipta sebelum peranti yang dipatenkan. Anda mungkin menemui penerbitan terdahulu - termasuk paten terdahulu - yang menggambarkan paten yang ingin anda cabar. Tidak kira mengapa anda percaya bahawa paten tidak sah, anda harus mempunyai idea yang jelas tentang apa yang anda harapkan dengan mempertikaikannya.

Membetulkan Inventori

Satu pertikaian melibatkan pembetulan inventori. Pertikaian ini dapat diselesaikan dengan mudah jika semua penemu yang bernama dan tidak disebutkan namanya bersetuju untuk menyerahkan Sijil Pembetulan kepada Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS. Semua penemu yang tidak bergabung mesti menyatakan bahawa kesalahan berlaku tanpa niat menipu dari pihak mereka dan pencipta yang bergabung mesti menyatakan bahawa mereka menyetujui penambahan tersebut. Sekiranya pencipta yang disebutkan namanya tidak mahu menyerahkan sijil tersebut, anda boleh mengemukakan tuntutan di mahkamah daerah persekutuan. Sekiranya anda berjaya, mahkamah akan memerintahkan pihak-pihak untuk mengemukakan Sijil Pembetulan kepada PTO.

Kajian Antara Bahagian

"Inter partes" bermaksud antara pihak. PTO mula memberikan semakan inter partes pada bulan September 2012. Walaupun PTO tidak memberikan ganti rugi, ia boleh membatalkan paten, dan itu mungkin cukup untuk tujuan perniagaan anda. Untuk berjaya, anda mesti menunjukkan PTO bahawa penemuan itu bukan novel atau tidak jelas kerana seni terdahulu yang gagal dipertimbangkan oleh PTO. Prosedur ini jauh lebih murah daripada memfailkan di mahkamah persekutuan. Kemungkinan berjaya mempertikaikan hak paten lebih tinggi daripada melakukan tindakan pelanggaran di mahkamah daerah persekutuan kerana PTO memerlukan bebanan bukti yang lebih rendah. Pemeriksaan antara pihak juga lebih cepat daripada mengajukan di mahkamah persekutuan kerana perkara itu mesti diselesaikan dalam masa 12 bulan.

Pelanggaran

Mengejar tuntutan pelanggaran memerlukan pengajuan di mahkamah persekutuan. Institut Undang-Undang Harta Intelek Amerika menganggarkan bahawa rata-rata kes pelanggaran 2011 berharga antara $ 1.5 juta hingga $ 25 juta. Anda boleh melakukan tindakan pelanggaran jika anda mencari keuntungan yang hilang atau menggantikan royalti. Sekiranya anda dapat menunjukkan pelanggaran itu dilakukan dengan sengaja, pengadilan dapat memberikan ganti rugi tiga kali lipat, atau tiga kali jumlah kerosakan yang sebenarnya anda alami.

Berhenti dan Hentikan

Memfailkan tindakan pelanggaran berisiko kerana anda berisiko kehilangan - dan bertanggung jawab atas undang-undang undang-undang tujuh angka. Salah satu strategi perantaraan bukan untuk mencabar paten, tetapi menulis surat berhenti dan berhenti kepada pihak yang menyinggung perasaan, yang menunjukkan bahawa anda percaya bahawa paten itu tidak sah dan anda berhasrat untuk mengambil langkah selanjutnya. Sekiranya anda membuat kes yang baik, pemilik paten mungkin bersedia memberi anda lesen untuk menjalankan penemuan yang dilindungi.