Bagaimana Memulakan Perniagaan Duduk Haiwan Peliharaan Anda Sendiri

Dengan lebih daripada 63 peratus isi rumah Amerika memiliki haiwan peliharaan, menurut Persatuan Pengilang Produk Haiwan Peliharaan Amerika, perniagaan tempat duduk haiwan peliharaan mendapat permintaan tinggi. Dengan memerhatikan dan merawat haiwan peliharaan semasa pemiliknya bekerja atau bercuti, pengasuh haiwan memberi ketenangan kepada pelanggan mereka dengan mengetahui bahawa haiwan peliharaan mereka dijaga oleh seorang profesional. Memulakan perniagaan tempat duduk haiwan memerlukan perancangan dan persiapan, baik untuk menentukan jenis haiwan kesayangan anda dan untuk memastikan bahawa haiwan peliharaan yang anda jaga dirawat dengan baik.

1

Pertimbangkan perkhidmatan yang anda ingin tawarkan. Tentukan sama ada anda akan menawarkan penginapan haiwan peliharaan semalaman atau jika anda hanya akan menawarkan perkhidmatan jagaan harian. Anda juga harus memikirkan apakah akan ada batasan pada binatang peliharaan yang anda jaga, seperti hanya memerhatikan anjing di bawah ukuran tertentu atau tidak merawat jenis haiwan tertentu.

2

Sediakan kawasan rumah anda untuk haiwan kesayangan sekiranya anda menjalankan perniagaan di luar rumah anda. Buang benda kecil yang mungkin ditelan binatang dan barang yang tidak mahu dikunyah atau digores. Anda juga boleh memagar di bahagian halaman di luar untuk membuat kandang luar atau kawasan di mana haiwan boleh bermain atau menggunakan bilik mandi tanpa memerlukan tali.

3

Menjalani latihan tentang cara merawat binatang dengan betul, termasuk kedua-dua masalah mengenai perawatan dan pemberian makanan dan masalah mengenai disiplin. Pertimbangkan pentauliahan oleh organisasi tempat duduk haiwan peliharaan nasional atau antarabangsa, seperti National Association of Professional Pet Sitters atau Pet Sitters International.

4

Keluarkan polisi insurans untuk melindungi diri anda sekiranya haiwan yang anda duduki cedera, hilang atau dicuri semasa anda berada. Sekiranya anda merancang untuk mempunyai pekerja tambahan selain daripada anda, anda juga harus berjanji untuk melindungi daripada kemungkinan pencurian.

5

Tentukan kadar yang akan anda kenakan untuk perkhidmatan anda. Tetapkan kadar per jam dan juga kadar "per hari", dengan kadar "per hari" mewakili jumlah jam tertentu untuk merangkumi hari kerja rata-rata. Sekiranya anda akan menawarkan perkhidmatan tambahan, seperti anjing berjalan kaki untuk pelanggan terhad mobiliti, maka anda juga perlu menetapkan harga untuk perkhidmatan ini.

6

Buat perjanjian pelanggan yang perlu ditandatangani oleh bakal pelanggan yang menggariskan dasar dan amalan anda. Perjanjian ini harus merangkumi pendirian anda terhadap haiwan peliharaan yang agresif, amalan tatatertib apa yang mungkin anda gunakan jika diperlukan, dan batasan tanggungjawab anda sekiranya haiwan kesayangan mereka cedera atau hilang semasa berada dalam jagaan anda.

7

Iklankan perniagaan tempat duduk haiwan kesayangan anda. Cetak untuk menggantung di tempat awam, buat kad nama supaya anda dapat menyerahkannya, dan buat laman web untuk mengiklankan perniagaan anda secara dalam talian.

8

Jadualkan pekerjaan tempat duduk haiwan peliharaan supaya anda tidak terbeban; hanya mengambil sebanyak mungkin haiwan peliharaan dalam satu masa yang anda boleh jaga. Ikuti jadual makan, istirahat di bilik mandi dan bersenam setiap hari, dan pastikan bahawa anda memberi haiwan peliharaan dalam perawatan anda sebarang ubat yang mereka perlukan pada waktu yang sesuai.

9

Simpan rekod mengenai pelanggan anda yang merangkumi nama dan maklumat hubungan mereka, nama haiwan peliharaan mereka, dan nota di haiwan kesayangan mereka yang penting untuk diingat, seperti ubat-ubatan dan alahan. Anda juga harus menyimpan rekod kewangan yang teratur supaya anda dapat mengesan pendapatan dan perbelanjaan anda dengan mudah.

10

Lakukan pembayaran cukai secara berkala ke Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri untuk memastikan bahawa anda tidak dikenakan denda kerana pembayaran lewat atau kurang bayar. Pada tahun 2010, kadar cukai bekerja sendiri adalah 15.3 peratus dan harus digunakan untuk mengira cukai anda melainkan anda menggabungkan perniagaan tempat duduk haiwan kesayangan anda. Sekiranya anda menjangkakan hutang lebih daripada $ 1,000, anda perlu membuat pembayaran setiap suku tahun sebelum 15 April, 15 Jun, 15 September, dan 15 Januari setiap tahun cukai.