Bolehkah iWeb Melakukan Sejauh Dreamweaver?

Adobe Dreamweaver dan Apple iWeb adalah Apa yang Anda Lihat Adalah Apa yang Anda Dapatkan, atau WYSIWYG, alat pembuatan laman web. Mereka membenarkan pengguna yang kurang berpengalaman dengan kod HTML dan pengaturcaraan Web untuk menghasilkan laman web profesional dengan kerja dan kesulitan yang lebih sedikit. Walau bagaimanapun, iWeb dan Dreamweaver tidak menawarkan semua ciri yang sama. Walaupun iWeb berfungsi dengan baik untuk pemula, ia tidak memberikan pilihan hebat yang ditawarkan oleh Dreamweaver.

Ketersediaan

Pada bulan Ogos 2011, utiliti Adobe Dreamweaver hadir sebagai program mandiri, yang kini dalam versi CS5.5 dengan harga $ 119 sebagai peningkatan dan $ 399 sebagai versi penuh. Ia juga dibundel dengan Pakej Premium Web CS5.5 dengan harga $ 399 sebagai peningkatan dan $ 1,799 sebagai versi penuh. Apple menawarkan iWeb sebagai sebahagian daripada pakej iLife dengan harga hanya $ 79, tetapi merancang untuk menghentikan aplikasi ketika beralih ke iCloud.

Ciri-ciri HTML

IWeb dan Dreamweaver membolehkan pengguna memindahkan representasi visual kod HTML dan CSS di sekitar skrin menggunakan tetikus atau papan kekunci. Pengaturan drag-and-drop ini menjadikan penyediaan halaman Web lebih mudah bagi bukan pemaju. Kedua-dua program ini merangkumi templat siap pakai untuk berbagai jenis dan susun atur laman web, tetapi iWeb lebih ditujukan kepada pengguna kasual. Dreamweaver juga mempunyai mod Code View untuk membolehkan pengguna mengedit HTML mereka dengan tangan, yang kekurangan iWeb.

Interaktiviti

Apple iWeb merangkumi pelbagai "widget" tambahan yang dirancang untuk meningkatkan interaktiviti laman web. Ini terbatas pada jenis yang diprogramkan, seperti umpan RSS, pemasa, penyisipan video dan media dari layanan iSight yang berkaitan. Dreamweaver menawarkan pelbagai ciri yang lebih hebat, termasuk pengekodan PHP, JavaScript sederhana, sokongan untuk CSS3 dan HTML4 dan keserasian dengan aplikasi iOS dan Android. Dreamweaver CS5.5 juga merangkumi sokongan untuk sistem pengurusan kandungan utama, atau CMS, seperti Joomla !, Dreamweaver dan WordPress.

Penerbitan

Dreamweaver dan iWeb menampilkan penerbitan FTP bersepadu dan kemampuan untuk menguruskan beberapa laman web, masing-masing mempunyai profilnya sendiri. Walau bagaimanapun, Dreamweaver juga membenarkan laman web yang sama menggunakan pelbagai konfigurasi pelayan dan pelayan. Ini juga menambahkan sokongan asli untuk protokol FTPS dan FTPeS, memberikan petunjuk kod khusus laman web dan menawarkan Adobe Business Catalyst, platform hosting yang dibina untuk bekerja dengan Dreamweaver.