Cara Menetapkan Matlamat dan Tarikh Akhir Perniagaan

Menetapkan matlamat untuk perniagaan anda adalah bahagian penting untuk menjadi pemilik perniagaan kecil. Perniagaan yang tidak stabil tidak dapat berkembang maju, dan mencapai matlamat akan membantu perniagaan berkembang. Tetapi jika anda tidak menetapkan tarikh akhir yang pasti untuk tujuan ini, adalah sangat mudah untuk membuatnya tergelincir di tepi jalan dan mereka mungkin tidak akan pernah selesai. Mampu menetapkan tarikh akhir dan kemudian mematuhinya adalah apa yang membezakan usahawan tetap daripada usahawan yang benar-benar cemerlang.

1

Tentukan berapa lama tugas itu akan dilakukan. Bersikap realistik dan mengelakkan perkara yang boleh dilakukan oleh perniagaan anda secara berlebihan. Jauh lebih disarankan untuk menetapkan matlamat yang dapat dicapai dengan tarikh akhir yang munasabah daripada menetapkan matlamat yang luar biasa yang mungkin tidak pernah selesai. Anggarkan masa yang diperlukan dan faktor lain sepanjang masa yang akan mempengaruhi tarikh akhir keseluruhan projek.

2

Sediakan garis masa untuk mencapai matlamat. Anda mempunyai titik permulaan - sekarang - dan titik akhir - apa yang ingin anda capai. Sekarang anda perlu mengisi bahagian tengah: peta jalan bagaimana anda akan sampai dari titik A ke titik B. Gunakan garis masa untuk menyediakan tonggak; ini membantu pekerja dan pemilik mengetahui bahawa mereka semakin hampir dengan tujuan mereka dan berfungsi sebagai pendorong.

3

Kemerosotan potensi otak yang boleh berlaku. Sebelum anda masuk ke dalam projek atau matlamat, rencanakan untuk menangani masalah dan masalah yang tidak dijangka yang mungkin timbul. Siapkan rancangan luar jangka supaya anda masih dapat mencapai matlamat anda sekiranya sesuatu yang buruk berlaku.

4

Delegasikan tugas untuk setiap pekerja yang mengerjakan projek tersebut. Mempunyai pasukan yang berusaha mencapai matlamat bersama dapat membantu anda mencapai matlamat dengan lebih cepat. Tugaskan ahli pasukan yang cemerlang untuk tugas yang paling sesuai dengan kemahiran mereka dan bersikap realistik dengan tugas untuk memastikan orang yang tepat bekerja dengan tugas yang betul.

5

Buat insentif untuk mencapai tonggak awal. Pasukan anda, sama ada kumpulan atau hanya diri anda sendiri jika anda adalah satu pasukan, hanya akan produktif sekiranya ia terdorong untuk menyelesaikan tugasnya.