Cara Memindahkan Hak Milik Tunggal

Hak milik tunggal terikat kepada pemiliknya. Secara sah mereka sama. Oleh kerana pemilik tunggal memiliki semua aset perniagaan, dia bebas menjualnya. Penjualan hak milik tunggal hanyalah penjualan asetnya. Tidak ada syarat pendaftaran untuk memindahkan perniagaan; namun, beberapa aspek undang-undang pemindahan wajar dipertimbangkan.

1

Inventori semua aset dan liabiliti perniagaan. Aset merangkumi harta benda nyata atau nilai tidak ketara dari sewa, peralatan, dan inventori jangka panjang yang boleh dipindah milik. Liabiliti merangkumi semua hutang perniagaan termasuk wang yang terhutang untuk pembelian perniagaan dan bil yang terhutang untuk inventori bulan ini. Letakkan nilai pada setiap item.

2

Tambahkan nilai semua aset dan tolak liabiliti untuk menentukan nilai bersih hak milik tunggal. Tentukan harga pembelian berdasarkan nilai bersih atau pendapatan perniagaan. Terdapat banyak cara yang berbeza untuk mengira nilai perniagaan. Anda mungkin lebih suka berunding dengan pakar dalam penilaian perniagaan atau menggunakan salah satu produk perisian yang tersedia untuk membantu anda menentukan kaedah dan penilaian terbaik untuk perniagaan anda.

3

Minta pertolongan peguam untuk menyiapkan kontrak untuk dijual dan pastikan semua undang-undang di kawasan anda dipatuhi. Senaraikan semua aset dan liabiliti dalam kontrak dan bagaimana masing-masing akan dikeluarkan. Pastikan anda dengan jelas menunjukkan item yang tidak dapat dipindahkan dengan perniagaan.

4

Terangkan bagaimana hutang perniagaan akan dibayar. Sebaik-baiknya, hutang yang diperoleh sebelum penjualan akan dibayar sepenuhnya. Sekiranya pemilik baru menanggung hutang, dapatkan perjanjian dengan perniagaan yang menanggung hutang untuk andaian hutang. Ingat, pembeli membeli aset perniagaan; hutang tidak dipindahkan secara automatik. Walaupun ini mungkin menguntungkan pembeli, pembeli yang tidak curiga mungkin berakhir dengan pembekal yang belum dibayar dan menolak untuk terus membekalkan perniagaan.

5

Tandatangani kontrak penjualan, memindahkan hak milik perniagaan. Kedua-dua pembeli dan penjual harus menandatangani kontrak dan menyimpan salinannya.