Cara Melancarkan Produk Baru Dengan Media Sosial

Separuh daripada semua orang dewasa Amerika mengambil bahagian di media sosial. Facebook, Twitter, YouTube dan platform media sosial lain melintasi semua demografi. Populariti media sosial menjadikannya wajar bagi perniagaan yang ingin melancarkan produk baru. Untuk mencapai kejayaan, pelancaran produk baru harus merangkumi kehadiran media sosial yang kuat, rancangan yang disasarkan dan sokongan peminat anda dan juara dalam talian yang lain.

1

Kaji strategi media sosial anda yang ada. Pelancaran produk baru anda tidak seharusnya menjadi pengenalan pertama anda ke media sosial. Anda semestinya sudah menggunakan saluran media sosial untuk berinteraksi dan berinteraksi dengan khalayak anda dan membina yang berikut. Analisis inisiatif semasa anda untuk memastikan anda membuat catatan, perkongsian dan percakapan secara konsisten, kerana tindakan ini membantu anda membina kredibiliti.

2

Letakkan rancangan. Sebelum anda melancarkan pelancaran produk, kembangkan rancangan yang merangkumi tujuan dan objektif dan menentukan sasaran pengguna. Lihat bagaimana khalayak anda kini terlibat dengan jenama dan kandungan anda untuk mengetahui bagaimana anda dapat membina apa yang berfungsi atau mengubah apa yang tidak berfungsi.

3

Pertimbangkan semua alat media sosial. Media sosial merangkumi Facebook dan Twitter, tetapi anda juga dapat menggunakan saluran, blog atau laman web YouTube. Manjakan setiap alat sebagai entiti sendiri dan cari tahu bagaimana anda dapat memanfaatkannya dengan video, foto dan kuis.

4

Libatkan penyokong terbesar anda. Media sosial dapat membantu anda mengenal pasti duta jenama terkuat anda sama ada peminat, pengikut atau pengulas yang kerap. Berikan khalayak ini kepada penonton ini. Mereka dapat membantu anda dalam ujian, tetapi mereka juga dapat menyebarkan berita melalui saluran media sosial mereka sendiri dan membuat kegembiraan awal.

5

Berikan tinjauan awal kepada pakar industri. Benarkan blogger melihat, mengalami dan mengulas produk baru anda. Libatkan sebilangan blogger dari profesional hingga ibu di rumah atau blogger lain yang kurang dikenali yang berada dalam khalayak sasaran anda.

6

Galakkan penyertaan dan berikan hadiah. Tawarkan khalayak dalam talian anda peluang untuk menerima kupon, potongan atau hadiah kerana menyukai halaman produk Facebook anda, memberi komen, retweet atau entah bagaimana terlibat dengan jenama anda. Anda juga boleh membuat peraduan berskala lebih besar yang meminta video dan foto pengguna dengan produk baru anda.

7

Selaraskan saluran pemasaran dan promosi dalam talian dan luar talian anda. Strategi pelancaran media sosial anda harus mencerminkan strategi cetak, radio dan televisyen anda. Berikan mesej yang konsisten di semua medium dan arahkan saluran luar talian anda ke saluran dalam talian anda.