Bolehkah iPhone Menggunakan Aplikasi GPS Pihak Ketiga?

Teknologi GPS digunakan untuk memerlukan peralatan khusus untuk menolong orang menavigasi menggunakan ketepatan satelit GPS. Kini, iPhone model yang lebih baru dan telefon pintar lain dapat menggunakan aplikasi GPS pihak ketiga, menjadikannya lebih mudah untuk membawa satu peranti yang dapat memberikan navigasi di atas fungsinya yang lain.

GPS dibantu

IPhone mengandungi penerima GPS dan dapat menggunakan aplikasi GPS, tetapi apabila iPhone hanya bergantung pada isyarat GPS, diperlukan beberapa minit untuk mendapatkan kunci yang tepat. Untuk mempercepat proses ini, iPhone menggunakan jenis GPS yang dibantu yang menggabungkan maklumat dari menara selular dan hotspot Wi-Fi untuk menyatukan lokasi yang kasar dan kemudian menyesuaikan maklumat dengan data dari satelit GPS apabila tersedia untuk memberikan kunci yang lebih cepat untuk penjejakan ketepatan yang disediakan oleh GPS.

Kedudukan Wi-Fi

Kunci untuk mendapatkan kunci cepat dari satelit GPS adalah penentuan kedudukan Wi-Fi. Penyedia selular mempunyai koordinat GPS yang tepat dari semua menara yang mereka gunakan. Apabila iPhone menggabungkan maklumat ini dengan lokasi titik panas, ia mengenal pasti kawasan yang memerlukan data dari satelit GPS, mempercepat pemerolehan data yang berkaitan. Keupayaan untuk melakukan ini bergantung pada iPhone yang mempunyai ciri selular dan tanpa wayar yang diaktifkan, dan jika salah satu daripada ciri-ciri ini dimatikan, diperlukan lebih lama untuk memperoleh data yang diperlukan.

Cara Peta Dikemas kini

Lokasi iPhone hanya sebaik data peta yang terdapat dalam aplikasi. Aplikasi GPS menawarkan salah satu daripada tiga kaedah penyimpanan peta: penyimpanan tempatan, berdasarkan permintaan dan gabungan. Storan tempatan menarik data peta kawasan sekitar iPhone dan menyimpannya di telefon. Ini memerlukan banyak ruang tetapi menjadikan navigasi tempatan menjadi cepat. Aras peta permintaan ke iPhone, menggunakan kaedah ramalan ke mana pengguna iPhone pergi. Kos untuk ini adalah dalam penggunaan data. Peta gabungan biasanya memuat turun peta wilayah tempatan dan menstrim peta jalan raya dan negeri yang diperlukan.

Aplikasi GPS Percuma Teratas

Pada Januari 2013, beberapa aplikasi percuma teratas untuk GPS adalah Peta Google, Waze, dan Pengakap. Bagi kebanyakan pengguna, Peta Google adalah aplikasi teratas kerana kemas kini berterusan, kemudahan penggunaan, dan keakraban nama.

Aplikasi GPS Berbayar Teratas

Di arena aplikasi berbayar, semua aplikasi GPS teratas dibuat oleh pengeluar GPS. Magellan, Garmin dan Navigon semuanya mempunyai data peta yang dikemas kini dan menyediakan antara muka navigasi yang mudah, serta menu perancangan laluan yang lancar. Harga bermula dari sekitar $ 40 hingga $ 60.