Cara Mengatur Seminar

Seminar membolehkan anda memasarkan perniagaan anda atau memberikan maklumat kepada penonton yang tertawan. Cara anda mengatur seminar anda bergantung pada jenis seminar dan lokasinya. Beberapa seminar boleh menjadi lebih formal daripada yang lain atau kelihatan seperti suasana kelas, sementara yang lain mungkin diadakan semasa makan atau di rumah. Walaupun jenis seminar, beberapa peraturan asas berlaku untuk mengaturnya.

1

Jadualkan tarikh, masa dan laman web. Lihat kalendar dan pilih tarikh dan lokasi yang sesuai untuk pembesar suara dan tetamu. Elakkan tempoh di mana calon peserta mungkin mempunyai komitmen lain, seperti percutian, musim percutian musim panas dan waktu berbelanja yang sibuk.

2

Pilih antara suasana tempat rasmi dan tidak rasmi. Periksa bilik persidangan rumah atau pejabat anda. Lihat kawasan tempat duduk, pencahayaan dan persembahan yang ada. Tentukan sama ada ruang itu mencukupi untuk membuat persembahan audio-visual dan tahan jumlah tetamu undangan.

Sekiranya tidak, hubungi beberapa tempat, dan ajukan pertanyaan mengenai harga, tempat duduk, pilihan tempat letak kereta, persediaan untuk persembahan audio-visual dan prosedur penyewaan. Lawati lokasi yang sesuai dengan kriteria anda. Tandatangani kontrak dengan tempat yang anda pilih.

3

Hantar jemputan e-mel kepada pelanggan yang alamat e-mel anda miliki. Hantar jemputan poskad kepada pelanggan masa lalu dan bakal pelanggan. Poskan risalah di ruang rehat pekerja. Letakkan notis di buletin organisasi keahlian. Sertakan tarikh RSVP pada jemputan. Lihat respons RSVP semasa anda menerimanya.

4

Tulis garis besar untuk topik anda. Fokus pada perkara utama yang perlu dibincangkan semasa seminar. Tulis contoh untuk menggambarkan topik. Sediakan bahan seminar dalam fail dokumen yang dapat anda tunjukkan melalui komputer dan projekkan ke skrin besar atau sediakan persembahan untuk papan putih atau papan kapur. Sebarkan bahan-bahan dengan kad nama anda dilampirkan.

5

Hubungi tempat tersebut sehari sebelumnya untuk mengesahkan. Minta agar tempat duduk disediakan sebelum ketibaan anda. Hantarkan peringatan e-mel acara kepada semua yang memberi respons. Berlatihlah ucapan anda dengan kuat di depan cermin sehingga kelihatan digilap.

6

Tiba sekurang-kurangnya satu jam sebelum persembahan untuk memastikan semuanya sudah siap. Susun minuman, seperti air botol, soda atau kopi di meja belakang dengan makanan ringan, seperti kue atau piring sayur dengan serbet, kecuali tempat ini menyediakan perkhidmatan ini. Letakkan lembaran masuk tepat di luar pintu di atas meja yang telah menyediakan tanda nama untuk para tetamu. Letakkan juga bahan yang relevan di atas meja.

7

Mulakan persembahan dengan segera. Galakkan penyertaan khalayak dengan mengemukakan soalan kepada ahli audiens. Ikuti format bertulis anda untuk mengawal seminar anda dan terus fokus pada bahan yang anda sediakan.